Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Obrazovanje u proračunu

Upozorenje predsjednika Mreže mladih znanstvenika: Mladima preostaje samo odlazak

Predrag Šustar
Foto: Miranda Cikotić/Pixsell
1/2
13.03.2016.
u 09:43

“Nebriga za obrazovanje lišava nas razvojnih ambicija, a mladima i visokoobrazovanima onemogućava prosperitet”

Smanjenje novca za obrazovanje i znanost za čak 158 milijuna kuna mnoge je zaprepastilo, posebno ako se sjetimo predizbornih obećanja i Mosta i HDZ-a o povećanju, a roditelje srednjoškolaca poprilično zabrinulo. Iako su mnoge stavke za školstvo pretrpjele rezanja, ipak je najdrastičnije planirano na putnim troškovima srednjoškolaca.

Njima je Ministarstvo do sada cijenu karte subvencioniralo sa 75 posto, a od 1. travnja subvencija pada na 50 posto. To znači da će roditelji učenika iz Vrbovca koji se školuje u Zagrebu ubuduće prijevoz plaćati gotovo tisuću kuna mjesečno. Mnogim obiteljima to je previše.

Nepravedan cenzus

Od nove školske godine situacija će biti znatno lošija jer će se subvencioniranje putnih troškova ukinuti svima osim socijalnim kategorijama i onima koji ne budu prelazili određeni imovinski cenzus koji se tek treba definirati, a kalkulira se da bi se mogao kretati oko dvije tisuće kuna po članu obitelji. Ukidanjem subvencija za troškove prijevoza Ministarstvo obrazovanja planira uštedjeti 94 milijuna kuna. Štedi se i na znanosti, za koju smo po izdvajanju na začelju zemalja EU. – Najveće smanjenje proračuna Ministarstvu obrazovanja i znanosti znači srozavanje razvojnih mogućnosti hrvatskog gospodarstva – komentira bivši ministar znanosti Gvozden Flego dodajući da bi postavljanje cenzusa kao kriterija za subvencioniranje prijevoza srednjoškolaca bilo opravdano kad bismo imali sređenu evidenciju imovnog stanja.

– Nebriga za obrazovanje lišava nas razvojnih ambicija, a bojim se da je ovim proračunom pokazano da ne planiramo gospodarstvo temeljeno na visokim tehnologijama i znanosti, čime mladima i visokoobrazovanima onemogućavamo prosperitet u Hrvatskoj – zaključuje Flego. Predloženim proračunom zaprepašten je i predsjednik Mreže mladih znanstvenika Sanjin Marion, koji još ne vjeruje onome što vidi. Zato su zatražili obrazloženje mjerodavnog ministarstva. – Proračun je netransparentan, ali ono što vidimo je alarmantno. Ako ostane ovakav, mladim znanstvenicima preostaje tražiti posao izvan struke ili otići iz države – kaže Marion. Oštar je i predsjednik Sindikata “Preporod” Željko Stipić.

– To je klasičan primjer štednje na krivom mjestu. Ako ima novca za automobile ustavnih sudaca, onda mora biti i za prijevoz srednjoškolaca – upozorava, dodajući da je u predloženom proračunu za nabavu lektire školama osigurano 200.000 kuna.

20 godina za lektiru

– To znači da svaka škola može nabaviti od 5 do 8 naslova. A imamo popis s tristotinjak novih naslova. Za nabavu svih njih školama bi trebalo više od 20 godina – zaključuje Stipić. Tvrdi da treba preispitati cijenu prijevoza učenika koja je ugovorena prije nekoliko godina jer je, kaže, pretjerana.

– Mjesečna učenička karta na relaciji od desetak kilometara Vrbovečka Dubrava – Vrbovec stoji 1200 kuna. Kad se prijevoznicima prigovori da je to preskupo, odgovore: “To ionako ne plaćaju roditelji jer je subvencionirano.” Ali to plaćamo svi mi – kazao je Stipić.  

>>Plan pada zbog sindikata i reza na naknadama

>>Analiza proračuna - Đacima 94 milijuna manje

Komentara 104

Avatar elfenHelfen
elfenHelfen
10:00 13.03.2016.

Dobro je......Tudjmanova djeca, HDZ-ovi zlikavci, konacno su docekali svoje vrijeme, da u suludoj igri razbiju, zapale i uniste sve oko sebe. Kaos, unistenje i otimanje, to je taj njihov 'hrvatski san'.....

ER
Erick
10:00 13.03.2016.

Samo so socijalisti darezljivi. U svjetu gdje ja zivim, ako radis na isom mjestu stalno, odnosno ako ne ides na istu adresu raditi svaki dan onda imas pravo na prijevoz. Svi ostali se brinu za prijevoz sami I o svome trosku. Normalno da neces traziti posao 200km od adrese stanovanja a I poslodavac ti nece dati posao zbog toga. On ti plati posteno a ti zivi gdje hoces, kako stizes na posao to je tvoja briga. Zato I imate problem gdje ljudi prijavljuju krivu adresu. Sistem je tako napravljen da se mulja I krade na svakom koraku.

Avatar think pink
think pink
10:37 13.03.2016.

a-de-zeov ministar šuker studirao je 20 godina... kara marko 12 godina... vaso je završio velebitsko sveučilište - pa naravno da oni preziru znanje i obrazovanje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije