Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vlada:

Slovenija mora vratiti štednju Ljubljanske banke svim hrvatskim štedišama

Ljubljanska banka
Dino Stanin/PIXSELL
10.09.2014.
u 23:15

"U roku godinu dana od donošenja presude Slovenija treba poduzeti sve mjere, uključujući i promjene zakonodavstva, koje će omogućiti povrat štednje štedišama", priopćila je Vlada.

"Ova konačna presuda Europskog suda za ljudska prava direktno se odnosi i na sve hrvatske štediše Ljubljanske banke Ljubljana, koji su prije raspada SFRJ svoje devize ulagali u podružnice te banke izvan Slovenije, a kojima ta stara devizna štednja nije vraćena", stoji u priopćenju Vlade.

Vlada je na svojim stranicama internetskim stranicama objavila prijevod presude Ališić i dr. protiv BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije i bivše jugoslavenske Makedonije, o staroj deviznoj štednji u Ljubljanskoj banci i Invest banci Velikog vijeća Europskog suda za ljudska prava.

Ističu da iz ove presude proizlazi da Slovenija mora vratiti staru deviznu štednju svim hrvatskih štedišama kojima ona još nije vraćena. Vlada navodi i da Slovenija, po presudi, najkasnije do 16. siječnja 2015. godine mora Odboru ministara Vijeća Europe predstaviti akcijski plan o načinu izvršenja presude.

"U roku od daljih 6 mjeseci (1 godina od donošenja presude) Slovenija treba poduzeti sve mjere, uključujući i promjene zakonodavstva,  koje će omogućiti povrat štednje štedišama", priopćila je Vlada.

Cijelo Vladino priopćenje pročitajte OVDJE

>>Gasimo poslove u Hrvatskoj, sa starom štednjom nemamo veze

>>Milanović o presudi: Bez zluradosti. Žao mi je što je to moralo ovako završiti

Komentara 5

DU
Deleted user
07:50 11.09.2014.

Ljudska pohlepa nema granica. Slovence će pokušaj izbjegavanja vraćanja stare devizne štednje građanima bivših republika SFRJ koštati višestruko više nego da su tu štednju vratili na način kako su to napravili za slovenske državljane.

MX
Mister X
08:58 11.09.2014.

Tko poznaje zakon njemu je jasno što je presuđeno; ako je ispravno prevedeno ! Radi se o potrebi trebali bi stoji u tekstu... Ja bih trebao 100.000 eura pa da kupim stan .. Banka "mora" da mi isplati moj novacac u tom roku .. Jedno je morati a drugo je trebovati ! Zbog toga bi što sam uradio trebao iči u zatvor; drugo je dosuđeno mi je i ja moram krot tjedan dana u zatvor .. O tome je rječ !!!

Avatar Neron
Neron
11:29 11.09.2014.

Izjeo vuk magare... Osobno, sumnjam da će se taj novac pojaviti na računima vlasnika. No, to je izvrstan način da naša vlada pokrpa rupu u proračunu: neka donese zakon po kojem se ta štednja oporezuje, izračuna unaprijed koliko će novaca "dobiti" kroz taj porez i odmah sad uzme kredit te potroši taj novac na dizanje plaća savjetnicima jer će se na taj način podići kupovna moć građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije