Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastavljanje vlade

Mandatar Tihomir Orešković objavio listu ministara: 'Ovo je Tim's team'

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
21.01.2016.
u 11:56

– Ovaj tim je moj tim, i vrlo sam sretan i ponosan što je taj tim spreman raditi. Očekujem povjerenje sutra u Hrvatskom saboru za svoju vladu tako da što prije počnemo raditi – poručio je mandatar Orešković

Mandatar Tihomir Orešković održao je konferenciju za novinare u 12 sati u hotelu Sheraton na kojoj su objavljena imena budućih ministara.

U nastavku pratite tijek događaja:

12.16 sati – Dobar dan svima, vidim da imate listu, imate "Tim's team" – rekao je Orešković na početku konferencije za novinare i dodao kako su na popisu dva potpredsjednika i 20 ministara.

– Zadnjih 10 do 15 dana imao sam više sastanaka s vrlo kvalitetnim ljudima iz biznisa i javnog sektora te Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. To je vrlo kvalitetan tim, zdrav i mlad, tu ima novih imena koja niste očekivali. Uglavnom, to je vrlo zdravi miks u kojem vlada timski duh – rekao je mandatar Tihomir Orešković i dodao da se jutros u 10 sati prvi put sastao s cijelim timom i da je to bio vrlo pozitivan sastanak pun energije.

– Hvala svima za sve što su mi pružili, na podrškama i idejama, svi u procesu bili su spremni pomoći u svim izazovima koji nas očekuju. Ovaj tim je moj tim, i vrlo sam sretan i ponosan što je taj tim spreman raditi. Očekujem povjerenje sutra u Hrvatskom saboru za svoju vladu tako da što prije počnemo raditi. Ispred nas su veliki izazovi i spreman sam što prije uhvatiti se s njima u koštac – zaključio je mandatar Tim Orešković na vrlo kratkoj press-konferenciji na kojoj novinarima nije dano da postavljaju pitanja.

12.sati – Objavljena su imena ministara:

PREMIJER – Tihomir Orešković

PRVI POTPREDSJEDNIK s ovlastima zamjenika – Tomislav Karamarko

POTPREDSJEDNIK – Božo Petrov

MUP – Vlaho Orepić ( MOST)

MINISTARSTVO UPRAVE – Dubravka Jurlina Alibegović – (MOST)

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE – Davor Romić (MOST)

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA – Slaven Dobrović  ( MOST)

MINISTARSTVO PRAVOSUĐA– Ante Šprlje

MINISTARSTVO GOSPODARSTVA – Tomislav Panenić

MINISTARSTVO BRANITELJA – Mijo Crnoja

MINISTARSTVO FINANCIJA – Zdravko Marić

MINISTARSTVO GRADITELJSTVA – Lovro Kuščević

MINISTARSTVO KULTURE – Zlatko Hasanbegović

MORH – Josip Buljević

MINISTARSTVO PODUZETNIŠTVA I OBRTA – Darko Horvat

MINISTARSTVO PROMETA – Oleg Butković

MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVOJA I FONDOVA EU – Tomislav Tolušić

MINISTARSTVO SOCIJALNE POLITIKE – Bernardica Juretić

MINISTARSTVO TURIZMA – Anton Kliman

MINISTARSTVO RADA I MIROVINSKOG SUSTAVA – Nada Šikić

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA – Miro Kovač

MINISTARSTVO ZDRAVLJA – Dario Nakić

MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA – Predrag Šustar

 

11.00 sati – Što se HDZ-ove kvote tiče, kako doznajemo, ministar kulture bit će dr. Zlatko Hasanbegović, povjesničar s Instituta Ivo Pilar i dopredsjednik Počasnog bleiburškog voda. Ministar zdravstva je Zadranin Dario Nakić, bivši ravnatelj zadarske Opće bolnice. Navodno je on čak sedmi ponuđeni kandidat za taj resor.

10.38 sati – Kao što smo još prošlog tjedna objavili, što se tiče kvote Mosta unutar Vlade, ministar gospodarstva bit će Mostov zastupnik i načelnik općine Tompojevci Tomislav Panenić. Ministar zaštite okoliša je također Mostov zastupnik i profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu Slaven Dobrović, dok je ministar poljoprivrede bivši dekan u dva mandata Agronomskog fakulteta u Zagrebu, Metkovčanin Davor Romić.  

Ministar unutarnjih poslova je Pločanin Vlaho Orepić koji je bio prvi zapovjednik Ratne luke Ploče. 1993. godine prešao je u ZP Split (tada pod zapovijedanjem general-pukovnika Ante Gotovine), u Operativnu Grupu Sinj, gdje je bio pomoćnik Načelnika Stožera za operativne poslove pod zapovijedanjem stožernog brigadira Ante Kotromanovića. Nakon rata vraća se u Hrvatsku ratnu mornaricu iz koje je na osobni zahtjev s dužnosti zapovjednika Pomorske baze JUG izašao 1. srpnja 2014. godine zbog angažmana kao predsjednik Udruge građana Škanj u borbi protiv izgradnje Termoelektrane u Pločama. Zbog te višegodišnje borbe protiv izgradnje TE postao je iznimno cijenjen u svojoj lokalnoj sredini. Završio je Zapovjedno stožernu školu-Blago Zadro – pomorski smjer, Mornaričku vojnu akademiju gdje je stekao zvanje inženjera strojarstva, Pomorski fakultet u Dubrovniku gdje je stekao zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa, Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je stekao zvanje višeg športskog trenera fitnessa (bavi se karateom).  

Ministar pravosuđa također je Neretvanin, sudac Općinskog suda u Metkoviću, 36-godišnji Ante Šprlje. Prošle je godine nekoliko mjeseci bio i zamjenik predsjednice tog suda, a bavi se sudskim postupcima u kaznenim, parničnim, ovršnim i zemljišno-knjižnim predmetima. Član je Udruge sudaca, godinama sjedi u Izbornim povjerenstvima Metkovića ili Općine Kula Norinska u kojoj živi, a u slobodno vrijeme je aktivan u Udruzi Norin za koju vesla na tradicionalnom Maratonu lađa.

Ministrica uprave je ravnateljica Ekonomskog instituta Dubravka Jurlina Alibegović. Na toj je dužnosti 2013. godine zamijenila Sandru Švaljek. Na institut je stigla 1987. gdje je obnašala funkciju voditeljice Odjela za javne financije i financijskih sustava. Na dvije godine Institut je zamijenila angažmanom u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kao zamjenica ministra u Račanovoj vladi, da bi se na Institut vratila 2003. kao pomoćnica ravnatelja. Od 2004. do 2011. bila je voditeljica Odjela za ekonomiku javnog sektora da bi nakon toga preuzela posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje koji je obavljala do danas. Područja interesa su joj lokalne i regionalne javne financije, fiskalni odnosi među razinama vlasti, lokalni i regionalni razvoj, fiskalna decentralizacija i financiranje znanosti i obrazovanja. Radila je na velikom istraživanju o lokalnoj samoupravi temeljem kojeg je zaključila da postojeća organizacija županija nije optimalna te se zalagala za uspostavu manjeg broja regija umjesto njih kako bi se povećala njihova efikasnost i ciljevi regionalnog razvoja.

10.07 sati – Iako su mediji puni nagađanja tko će preuzeti koji resor, informacije ovoga puta nisu iscurile niti iz jedne strane. Ni Tomislav Karamarko ni Božo Petrov nijedno do sada javno izrečeno ime nikada nisu potvrdili, a izlijetanja nije bilo ni među članstvom, na što su obje strane vrlo ponosne, jer drže kako je i to dokaz o zajedništvu i stupnju povjerenja koje su postigli.

Pregovori nisu bili laki jer su u zajedničkoj vladi mnogi apetiti ostali neutaženi. Danas će Božo Petrov i Tomislav Karamarko potpisati sporazum o zajedničkom obnašanju vlasti, a sutra sastav nove Vlade treba potvrditi Sabor.

Podsjetimo, na sutrašnjoj sjednici Sabora mandatar Tihomir Orešković bi trebao biti potvrđen za premijera te će održati inauguracijski govor koji, kako smo pisali, neće biti klasičan.

Orešković će svoje glavne ciljeve i mjere nove vlade, kao i svoje ministre i potpredsjednike u Vladi predstaviti power point prezentacijom.

>> Orešković u Saboru neće održati klasičan govor: Ovo su 2 razloga za takvu prezentaciju!

Komentara 362

SM
sandra.markovic.94695
10:18 21.01.2016.

izvrsno sve najbolje Tim-u i novoj vladi

FN
Fr@njo
11:23 21.01.2016.

Odabir ministra kulture, za pozdraviti.. Cestitka novom ministru i onom koji ga je odabrao.

Avatar M_Cibale
M_Cibale
12:20 21.01.2016.

Sretno gospodine Orešković!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije