Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trgovanje političkom pozicijom

Kaznena prijava protiv Rusak, USKOK kreće u izvide

Rusak Hrelja
Foto: PIXSELL/VL
1/3
19.01.2016.
u 17:53

Večernji list u posjedu je maila koji je Rusak u Sabor poslala 12. siječnja i to sa svoje službene adrese kojom se koristi na PMF-u

“Toliko laži, podbadanja i nemorala u jednom danu nisam doživjela u čitavom svom životu.” Poručila je to jučer za Hinu nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak i tako demantirala tvrdnje da je Hrvatskoj stranci umirovljenika (HSU) nudila prelazak u njihov klub zastupnika za što je, prema pisanju medija, postavila i niz uvjeta.

Fond za projekte

Rusak, koja je napustila HRID Drage Prgometa i od ponedjeljka je članica Kluba HSLS-a, svoje je zahtjeve, kako doznajemo u HSU-u, poslala mailom 12. siječnja na adresu tajnice saborskog Kluba HSU-a, a Večernji list u posjedu je tog maila. Prema mailu, Rusak je tražila zaposlenje suradnice Sanele Dropulić, i to na plaću od 10 tisuća kuna, te izdvajanje novca u zaseban fond u istom iznosu za znanstvene projekte, a poslan je sa službene mail-adrese Gordane Rusak kojom se koristi kao redovna profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od glasnogovornika HSU-a Jurice Galešića doznajemo i da je Rusak prije nego što je poslala mail razgovarala s predsjednikom HSU-a Silvanom Hreljom kojemu je i kazala da će mu poslati svoje zahtjeve za prelazak u klub.

– Kada sam vidio što traži, nazvao sam je i objasnio joj da zahtjevi nisu realni. Nove ljude mogu zaposliti novi klubovi, postojeći ne, a da ja nemam namjeru nikoga otpustiti. Iz razgovora mi se činilo da je objašnjenje prihvatila. Više se nismo čuli – kaže Hrelja.

Kršenje radničkih prava

Zanimljivo je i da je suradnica čije je zaposlenje Rusak tražila postala nova glasnogovornica HSLS-a čijem se klubu u Saboru Rusak pridružila.

– Angažirana sam u HSLS-u prije maila kao profesionalac i PR potpora – poručila je pak Dropulić.

Predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir tvrdi da bi i DORH i USKOK trebali provjeriti ovakve navode.

– Pokaže li se da je zastupnica doista slala takav mail, moraju djelovati kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo i u budućnosti. Osim toga, ako je takav mail doista slala s maila svog poslodavca, tada je prekršila i radnička prava – kaže Budimir. Zastupnici, dodaje, nisu izabrani da trguju svojom pozicijom, nego da zastupaju narod.

– Posjetila bih na slučaj Sabo. Odležao je zatvorsku kaznu zbog takvog ponašanja - zaključila je Budimir.

 Pokušali smo doći i do zastupnice Rusak, međutim nije se javljala na telefon. U DORH-u doznajemo kako je USKOK zaprimio kaznenu prijavu vezanu za ovaj slučaj i kako će, kao i u svakom drugom slučaju, izvršiti potrebne izvide.      

>> Rusak se posvadila s Prgometom, razgovarala je i sa SDP-om

>> Rusak o tvrdnjama o trgovini: To su laži, podbadanja i nemoral

Komentara 96

AR
aristip
17:55 19.01.2016.

Pa ako HSU i Hrelja imaju mail kojim ova Rusak nudi političku trgovinu tj. trgovinu utjecajem on je po zakonu dužan da to prijavi državnom odvjetništvu. Prema tome Hrelja da te vidimo dali si lažov ili onaj koji prikriva kazneno djelo trećeg nema.

DU
Deleted user
18:00 19.01.2016.

Uf što je SDP besan što nije došla njima,ha,ha

ĆA
ćaćaća
18:08 19.01.2016.

kako uskok pomaže prgometu po nalogu partije..a joj..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije