Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zvijezda nhl lige

Kopitar ostao s kraljevima i sad je najskuplji Slovenac

Hokej
Foto: Reuters/PIXSELL
30.01.2016.
u 09:56

NHL kroničari pišu da su pregovori igrača s čelnicima Kingsa bili dugi i naporni, no Slovenac je dobio ono što i zaslužuje. Uostalom, Anže je bio ključni čovjek u osvajanju dva Stanleyjeva kupa kluba iz Los Angelesa u protekle četiri sezone.

Slovenska hokejaška superzvijezda Anže Kopitar potpisao je sa svojim Los Angeles Kingsima novi ugovor po kojem će zaraditi 80 milijuna dolara u sljedećih osam godina. No, ono što je senzacionalno da će u sljedećoj sezoni umjesto dosadašnjih 6,8 milijuna dolara dobiti čak 14 milijuna te će tako biti najplaćeniji igrač NHL-a, ali i svijeta! Priču o Kopitaru donoci Večernjakov sportski tjednik Max!

Imat će Anže više od Jonathana Toewsa (Chicago Blackhawks) i Patricka Kanea (Chicago Blackhawks), koji imaju po 13,8 milijuna dolara te Sidneyja Crosbyja koji u Pittsburghu zarađuje 10,8. Više će Kopitar zarađivati i od najplaćenijeg igrača KHL-a Ilje Kovaljčuka, koji u SKA Peterburgu godišnje dobiva 13 milijuna eura.

Doduše, u sljedećim sezonama Kopitareva plaća će se smanjivati (sa 14 na 13, potom na 12,11,8,8,7,7), ali barem jednu sezonu Slovenac će biti doslovno na krovu svijeta, najplaćeniji u NHL-u.

NHL kroničari pišu da su pregovori igrača s čelnicima Kingsa bili dugi i naporni, no Slovenac je dobio ono što i zaslužuje. Uostalom, Anže je bio ključni čovjek u osvajanju dva Stanleyjeva kupa kluba iz Los Angelesa u protekle četiri sezone.

Također, redovito je na statistici od preko 70 bodova, a osim što je sjajan u napadu, Kopitara krasi i defenzivna disciplina. Smatraju ga ponajboljim defenzivnim napadačem u ligi, a inače je zaista rijetkost da TOP strijelci imaju podjednako dobru igru u oba smjera.

Već 6. najefikasniji u povijesti

Iako je za Amerikance pomalo senzacionalno da će uza sve zvijezde iz Kanade i SAD-a najveću plaću među hokejašima imati jedan Slovenac, ugledni Yahoo Sport objasnio je da Kopitar to i zaslužuje jer statistički je najbolji hokejaš NHL-a u posljednje četiri sezone.

Ne samo zato što je Kingsima donio dva naslova već i po statistici koja pokazuje da među svim hokejašima u NHL-u ima najviše šuteva prema golu u situaciji 5 na pet, a uz to je i drugi najbolji strijelac jer za 60 minuta na ledu prosječno zabije 1,73 gola. A statistika također jasno pokazuje da Kopitar i suigrače čini boljima, pa samim time i da je Kopitar najkompletniji igrač NHL-a.

Također, konstanta je u NHL-u već 10. sezonu u nizu, jer još tamo 2006. prešao je u LA Kingse, a već u debitantskoj sezoni kao 19-godišnjak imao senzacionalnih 61 bod (20 golova i 41 asistencija).

A prva dva gola zabio je već u debiju protiv Anaheim Ducksa.

Nadalje, u posljednjih devet sezona čak osam bio je najefikasniji igrač Kingsa, a već sada je na šestom mjestu najefikasnijih igrača u povijesti Kingsa. A tek mu je 28 godina! Dosad je Anže triput igrao All-Star utakmicu (2007./08., 2010./11., 2014./15.), a na dobrom putu je da isto učini i ove sezone. Anžeu su već kao klincu predviđali veliku karijeru, a već sa 15 godina igrao je za seniore Kranjske Gore.

Sa 17 je prešao u švedski Södertälje te odmah oduševio NHL skaute. Najviše su ga željeli LA Kingsi, koji su ga doveli kao 11. pick NHL drafta. Te 2005. prvi je pick bio Sidney Crosby, a kao petog su izabrali sadašnjeg hokejaša Medveščaka Gilberta Brulea. Zanimljivo, od svih igrača iz te generacije 2005. Kopitar je po bodovima drugi najefikasniji (645), dok najbolji Sidney Crosby ima 886.

Anžea suigrači obožavaju, omiljen je u svlačionici, a zašto je takav, najbolje potvrđuje njegova izjava nakon potpisivanja ugovora. Kada su ga pitali što će s tih 80 milijuna dolara, izjavio je:

Počastit ću suigrače večerom jer i oni imaju ogromne zasluge u mojim uspjesima!

Anže je rođeni vođa

A dugogodišnji suigrač u Kingsima Dustin Brown o Slovencu kaže:

– Ne poznajem čovjeka koji ne voli Kopitara. On sve suigrače čini boljima na ledu, a i pravi je vođa, uvijek izvuče momčad u kriznim trenucima.

S Kopitarom i njegovim ocem Matjažom ovoga je ljeta na kampu u Jesenicama vježbao i najbolji hrvatski hokejaš Borna Rendulić.

– U svakom njegovu potezu vidite da je velika igračina, a fascinantno je koliko je normalan unatoč tome što je postao velika NHL zvijezda – rekao je Rendulić.

Slovenci, za razliku od Hrvata, imaju dvije megazvijezde u zimskim sportovima. Osim najplaćenijeg hokejaša svijeta, imaju i najboljeg skakača i letača Petera Prevca. Nedavno je Prevc postao svjetski prvak u letovima, pobijedio je i na četiri skakaonice, a i uvjerljivo je vodeći u poretku Svjetskog kupa.

A imaju Slovenci i ponajboljeg biatlonca svijeta Jakova Faka. Nažalost, medalje i uspjesi dečka iz Mrkoplja ne pišu se Hrvatskoj, već Sloveniji, koja mu je prije nekoliko godina ponudila mnogo bolje uvjete za razvoj.

>>Težak poraz Medveščaka u Novosibirsku

Komentara 3

NO
nogogaz
13:42 30.01.2016.

zapravo je skuplji od kopitara slovenski košarkaš Miami Heats, Goran Dragič.... prošle godine potpisao je ugovor za 90 milijuna, a dobit će još par desetak milijuna od sponzora, reklama... anže kopiSTAR je jedan od tri najboljih i najbolje plaćenih hokeista u NHL.

FU
FULL
13:18 30.01.2016.

U svim parametrima odličan hokejaš, još kad dominira i ljudskost onda je potpunost još veća. Sretno dalje bez ozljeda do kraja karijere.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije