Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
donosi MAX!

Juniori Medveščaka: Imamo četiri puta manje treninga od Austrijanaca, a pobjeđujemo!

Danijel Kolombo
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
30.10.2014.
u 22:00

- Mogu biti iznenađeni koliko hoće, ali ja nisam bio jer znam koliko su moji dečki dobri - rekao je Danijel Kolombo.

Iako su u sjeni seniorske momčadi koja nastupa u KHL-u, juniorska momčad Medveščaka oduševljava igrama u juniorskoj EBEL ligi. U nedjelju su izabranici Danijela Kolomba usred Klagenfurta pobijedili KAC (5:4), prvi put u tri godine otkad je zagrebačka momčad dio te lige. Naravno, austrijski hokejaški ponos iznenadila je pobjeda Medveščaka.

Noćni treninzi

- Mogu biti iznenađeni koliko hoće, ali ja nisam bio jer znam koliko su moji dečki dobri. Imamo super momčad, ne bojimo se ni tako jakih momčadi kao što je KAC. Pobjeda mi je posebno draga jer je ostvarena pred kompletnim vodstvom EBEL lige - rekao je trener Danijel Kolombo.

Vremena za slavlje nemaju, jer već ovaj vikend očekuje ih nova utakmica, protiv Villacha. Medveščak trenutačno s KAC-om dijeli drugo mjesto zapadne skupine, ispred je samo Red Bull Salzburg. Cilj je na kraju sezone završiti među četiri najbolja kluba i tako izboriti doigravanje.

- Još je puno posla pred nama jer petoplasiranom Villachu bježimo samo šest bodova. Ovo što smo dosad napravili je sjajno, ali neće nas ponijeti, stojimo čvrsto na zemlji.

Iza Medveščaka trenutačno su na tablici austrijski klubovi Villach, Innsbruck, Graz...

- To je veliki uspjeh, Austrija ima 45 zatvorenih klizališta, jednako kao mi juniorskih igrača. Mi pak imamo samo dva zatvorena klizališta, ustvari jedno budući da je Ledena gotovo uvijek zauzeta zbog Medveščakovih utakmica u KHL-u - kaže Kolombo i dodaje:

- Austrijanci imaju po 30 treninga tjedno, a mi osam. Kada im to kažem, misle da ih zezam jer njima je nevjerojatno da ih mi s tako malo treninga dobivamo. A još da znaju da treniramo u terminu od 22.15 do 23.15 sati pa onda odmah drugo jutro u 6 sati krećemo na gostujuću utakmicu...

Koja je onda vaša tajna uspjeha, uza sve probleme koje imate?

- Imamo strašno talentiranu generaciju. Mnogi od tih dečkiju toliko su dobri da bi bez problema živjeli od hokeja da su se rodili u nekoj hokejaškoj zemlji, no u Hrvatskoj, nažalost, ne mogu postati profesionalci - kaže Kolombo.

Nekad i jedan trening tjedno

Među TOP 10 igrača juniorskog EBEL-a čak su trojica igrača Medveščaka – Ivan Janković (19), Renato Platužić (17) i Matija Miličić (18). Zanimljivo, Platužić je jedini 17-godišnjak u cijeloj ligi koji je po statistici u TOP 50 igrača.

Čak pet klubova juniorskog EBEL-a ima akademije pa igrači iz momčadi svakodnevno zajedno treniraju te idu u isti razred škole. A juniori Red Bull Salzburga pak imaju najbolje uvjete za trening, u novosagrađenom kompleksu vrijednom 100 milijuna eura. No, i protiv takvog giganta medvjedi su ravnopravni, prošli su vikend u Zagrebu od Red Bulla u napetoj utakmici izgubili 3:4.

- Hrvati su jako talentirani za hokej, no ti loši uvjeti prevelika su prepreka. Jer ti Austrijanci od osme godine mogu imati 30 treninga mjesečno, a mi osam. Pa kada to pomnožite s periodom od deset godina, sve vam je jasno. A primjerice, zbog toga što Medveščak ovoga tjedna igra tri domaće utakmice KHL-a, cijeli omladinski pogon ima samo jedan termin za trening! - ističe Kolombo.

Gotovo sve momčadi KHL-a imaju i svoju momčad u juniorskom natjecanju. Za Medveščak, takvo je što zasad znanstvena fantastika.

- Za sezonu u juniorskom EBEL-u treba nam 70.000 eura, te i to jedva izguramo. Da nema "luđaka" Gojanovića koji nam daje novac, nikada ne bismo igrali tu ligu. A za juniorski KHL godišnje bi nam trebalo milijun eura, što je zaista previše. A pitanje je bi li takva liga za nas imala smisla jer samo pet-šest sadašnjih igrača moglo bi u njoj igrati te bismo trebali dovesti 20-ak stranaca - zaključio je Kolombo.

>> Medveščak - najveća NHL filijala

Komentara 3

CA
canon60
12:11 31.10.2014.

Ebel mi se čini nekako "bliži" po svemu. Mislim da bi se Medveščak trebao nakon tri sezone u KHL-u vratiti u Ebel i forsirati ove domaće dečke a ne da ih se netko domogne za sitne novce. Masovnost je u usponu još samo da se uvjeti poboljšaju i ....

PA
Pavel123
23:24 31.10.2014.

Još kad bi autor barem negdje spomenuo da tu momčad čine igrači Medveščaka, Zagreba i Mladosti koji zajednički igraju pod imenom Medveščak….

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:21 01.11.2014.

Grad bi trebao vise novaca izdvojiti za mlade sportase a manje za profesionalce. Na svakih sto tisuca stanovnika treba napraviti jedan zimski bazen kao i sportske dvorane, nogometne travnjake, klizalista... znaci napraviti svu potrebnu infrastrukturu, da se mladi ljudi moguu baviti sportom. A za profenionalne pogone, oni neka traze sponoze ili neka ih privatne kompanije kupe i financiraju, kao recimo Cedevitu ili NK Rijeku, RNK Split, Medvescak..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije