Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
muškarci bolje plaćeni

Prosječna plaća u trećem kvartalu iznosila je 5266 kuna

novac, plaća
Goran Stanzl/Pixsell
02.10.2014.
u 10:14

Najveće plaće imaju zaposlenici u top managementu ( 109% veću od prosječne), a najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+70%) te ljudskih potencijala (+34%)

U trećem kvartalu 2014. godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj bila je na istoj razini kao u drugom kvartalu te je iznosila 5266 kuna. Pribrojimo li neto plaći i bonuse, tada visina prosječne mjesečne plaće iznosi 5324 kuna, pokazuje istraživanje portala Mojposao.

Najveće plaće imaju zaposlenici u top managementu ( 109% veću od prosječne), a najplaćenija zanimanja su ona iz područja tehnologije i razvoja (+70%) te ljudskih potencijala (+34%). Najmanje prosječne plaće imaju radnici u pomoćnim zanimanjima (-41%), te radnici u tekstilnoj i kožarskoj industriji (-41%).

Muškarci su u prosjeku imali 11% veću plaću od žena, što je porast od 2% u odnosu na drugi kvartal ove godine.

Osobe koje su završile fakultet imaju 54% veću plaću u odnosu na osobe sa srednjoškolskim obrazovanjem. Završen magisterij ili doktorat povećavaju plaću u prosjeku za čak 106% u odnosu na srednju stručnu spremu. U odnosu na prosječnu plaću, ispitanici sa srednjom stručnom spremom imaju oko 19% nižu plaću, a oni s visokom stručnom spremom imaju 24% veću plaću. Najveću plaću koja je čak 66% veća od prosjeka imaju ispitanici s poslijediplomskim obrazovanjem.

Plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu veće su za 18% od prosjeka, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 8% manje od prosjeka, 4866 kuna. Plaće u tvrtkama u državnom vlasništvu za 4% su veće od prosjeka, a plaće zaposlenih u javnoj i lokalnoj samoupravi za 1% su veće od prosjeka. U tvrtkama koje imaju manji broj zaposlenih od 10 plaće su 14% ispod prosjeka dok se one kreću oko prosjeka u tvrtkama od 21 do 50 zaposlenika. Plaće u tvrtkama s više od 1000 zaposlenika su 10% veće od prosjeka.

Ispitanici bez radnog iskustva imaju 15% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva plaća je 9% niža od prosjeka. S tri do pet godina iskustva plaća je veća za 4%, a sa šest do deset godina za 9%.

Najniže plaće isplaćene su u Vukovarsko-srijemskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, čak 16% ispod prosjeka, a najveće u Gradu Zagrebu i to 14% iznad prosjeka.

 >>Liječnik iz Osijeka otišao u Irsku: Plaća mi je dva i pol puta veća

 >>Neto plaća za srpanj iznosila 5530 kuna, 0,5 posto više nego lani

Komentara 1

CV
cvijece
10:38 02.10.2014.

Prosjek,prosjek...prosječno svi jedu sarmu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije