Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon Lucije, stiže Iva

Svijet mode sve više 
traži punašnije djevojke

Iva Peranović
Foto: Reuters
1/4
22.04.2016.
u 09:00

Plus size modeli sve su traženiji u svijetu, a Hrvatska nakon Lucije Lugomer ima i Ivu Peranović iz Midikenna

Svjetski trend plus size modela stigao je u Hrvatsku. Nakon što je led kod nas probila Lucija Lugomer (22), koja je poznata i u svjetskim okvirima, i o kojoj su već pisali britanski Daily Mail i talijanski Vogue, i druge hrvatske djevojke bujnih proporcija odlučuju se na bavljenje modom.

Samo pozitivna iskustva

– Plus size modeli nisu novost u svijetu. Mi smo s njima počeli prije godinu dana i zasad imamo samo pozitivna iskustva. Trenutačno imamo nekoliko takvih modela, a na njima je da se pokažu. Evo, Iva Peranović prije nekoliko dana potpisala je ugovor s modnom agencijom iz Hamburga – kazao nam je Sayon Bangoura, direktor modne agencije Midikenn. Bangoura dodaje da je tržište za plus size modele sve veće. Angažiraju ih dizajneri, modne kuće, a količina posla ovisi o svakom tržištu posebno. – Vrijeme sve pokaže. Mi uvijek idemo s pozitivnim stavom te tako učimo i naše modele, a što će se dogoditi ovisi o sreći – misli Bangoura.

Treba biti ono što jesi

Iva Peranović poslom plus size modela počela se baviti na nagovor fotografa Ivena Mastina, prijatelja i rodbine. Iznenadilo ju je što su reakcije okoline više nego pozitivne i to je motivira za daljnji rad. Kaže da su dosadašnja iskustva sa snimanja odlična. – Pronašla sam se u tome i voljela bih kad bi to bilo ono čime ću se baviti u budućnosti. Posao ima svoje prednosti i nedostatke kao i sve u životu, ali kad ti neki nedostaci postanu gotovo pa nebitni, onda shvatiš da je to to – kaže Iva, koja se modelingom počela baviti tek prije mjesec dana, a već je potpisala svoj prvi internacionalni ugovor. Zadovoljna je svojim tijelom i kaže da ne bi smršavjela kad bi se to tražilo od nje.

– Zadovoljava me činjenica da sam dobila priliku kako bih ostalim curama u našoj maloj državi pokazala da je i njima mjesto u modnom svijetu, da trebaju biti to što jesu bez pokoravanja različitim nametnutim trendovima – kaže Iva. 

Termin plus size model prvi se put pojavio krajem 70-ih u Americi, a prva agencija specijalizirana za takve modele otvorena je 1978. U Europu je trend došao tek početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. Najpoznatiji svjetski dizajneri takve su modele počeli angažirati u kampanjama tek prije desetak godina. Prve plus size modele imali su Jean-Paul Gaultier i John Galliano na Pariškom tjednu mode 2005. Tijekom godina neki plus size modeli doživjeli su svjetsku slavu. Najpoznatije su Ashley Graham, Robyn Lawley, Crystal Renn i Tess Holliday.

>> Plus size model mora biti jaka osoba, imati karizmu i ne smije biti povodljiva

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije