Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gledali smo crno-bijeli svijet

Opravdano iščekujemo malo remek-djelo koje autentično vraća vrijeme novog vala

10.02.2015., Zagreb, kino Europa - Svecana premijera TV serije Crno bijeli svijet. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
12.02.2015.
u 11:47

Publici se dopala iskrenost bez usiljenog humora pa su njezino bavljenje životom usporedili s kultnim "Malim mistom"

Prije početka snimanja tim ljudi je mjesecima u Sveučilišnoj knjižnici istraživao sve detalje vremena, prikupljao fotografije koje svjedoče o odjeći i frizurama, autima koji su se vozili i bojama koje su bile u modi, iako serija nije dokumentaristička, već samo rekonstruira 80-e. Čak je izrađena i kopija ploče Zvečke s identičnim logotipom originala.

Crno-bijeli televizori, rijetki noćni tramvaji, moja bijela djevojka, uvozni ekskluzivni programi... pjevao je 80-ih Davorin Bogović, a orilo se isto jučer i zagrebačkim kinom Europa na svečanoj premijeri prvih epizoda serije "Crno-bijeli svijet" (nazvane po citiranom stihu op. a.) koja 2. ožujka starta na HTV-u.

Nostalgija ili egzotika?

I okupila se ondje cijela glumačka ekipa i bila je gužva i tražila se pozivnica više i da, interes za seriju je golem i već neko vrijeme televizijskom najavom golica nam maštu. Onima koji su proživjeli vrijeme novog vala u koje se serija radnjom vraća, zacijelo nostalgijom. One pak mlađe od 25 koji su ovih dana na Twitteru pokazali zapanjenost Beckovim osvajanjem Grammyja jer ne poznaju rad glazbenika megapopularnog u 90-ima, svojom egzotikom prošlosti. Kako god, tri prve odgledane epizode dokaz su da svi opravdano iščekuju to 12-epizodno malo remek-djelo. Serija nije dokumentaristička niti je hommage novom valu iako njegovi protagonisti, od Gorana Bregovića, Darka Rundeka, pa i samog Davorina Bogovića, defiliraju kroz radnju. Atmosfera doba kada su mobiteli bili ZF, a videorekorderi posljednji krik tehnike, uhvaćena je dobro i izbjegnuta je česta zamka u koju upadaju kostimirane serije, a kojoj ova zbog specifičnih modnih zahtjeva vremena u biti pripada. Uglavnom, pratit ćemo godinu dana u životu dvaju mladih novinara Studentskog lista koji proživljavaju društvene pluseve i minuseve vremena Zvečke, Kulušića, Lapidarija...

Nekoliko sati u Zagrebu

Glume ih Slavko Sobin i Filip Riđički. Odlično su odradili posao, a Riđički je otkrio i zašto. Naime, priznao je da mu je najbolje savjete za vrijeme snimanja davao otac – pravi dečko iz zagrebačke Zvečke. Njihove obitelji također su dio zapleta, a u kojekakvim isprepletenim odnosima odigrali su ih Jelena Miholjević, Elizabeta Kukić, Sergej Trifunović, Anica Dobra, Sara Stanić, Hrvoje Kečkeš...

– Ovo su bili idealni uvjeti za projekciju jer publika je dobronamjerna i podjednako talentirana poput glumaca koji su sudjelovali u seriji. I ako bi netko mogao reći za vrijeme socijalizma da je bilo sivo, ova projekcija je bila baš jako šarena i prezadovoljna sam što sam zbog nje na par sati stigla u Zagreb. 80-te pamtim kao idilične jer bila sam klinka. Bio je ovo velik, ali dobro odrađen posao cijele ekipe – kazala je srpska glumica Anica Dobra i složila se s mnogima da je toliko dobra da se može vuči paralela nje s "Malim mistom".

>>Crno-bijeli svijet: Ide se na autentičnost, ali bez lažnog Štulića

Komentara 3

KB
kbr
12:26 12.02.2015.

vjerujem da će biti zanimljiva, ali usporedba s malim mistom? budimo realni, takvo nešto se samo jednom snima

DU
Deleted user
23:47 12.02.2015.

Jugonostalgija u režiji jugonostalgičara.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije