Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matija Čop

Moje futurističke kostime nose u hit-filmu Igre gladi

igre gladi
Foto: Promo foto
1/3
17.11.2015.
u 19:10

Dizajner iz Vinkovaca izradio je za film repliku svog djela Object 12-1 u koje su se kostimografi hollywoodskog filma zaljubili na internetu

Tri velika blockbustera s nestrpljenjem smo iščekivali ove godine. James Bond stigao je u kina, za Ratove zvijezda morat ćemo se strpjeti do 17. prosinca, a večeras će publika u Zagrebu premijerno pogledati posljednji dio filmske franšize Igre Gladi: Šojka rugalica s Jennifer Lawrence u ulozi neustrašive Katniss Everdeen. Domaća publika s velikom pozornošću pratit će rasplet radnje filmskog hita koji je u zvjezdanu orbitu lansirao Jennifer Lawrence, ali i iščekivati scene u kojima se pojavljuju radovi Matije Čopa, 28-godišnjeg dizajnera iz Vinkovaca, čije su kreacije našle put do velikog svjetskog hita. Kako je došlo do te suradnje, upitali smo Matiju koji posljednjih nekoliko mjeseci živi u Londonu, u kojem je dobio stipendiju na prestižnom Royal College of Art.

Neočekivani poziv

– Početkom prošle godine sa mnom su kontaktirali kostimografi Bart Mueller i Kurt Swanson i upitali jesam li zainteresiran za suradnju na njihovu novom filmu. Rekli su mi da su moj rad vidjeli u magazinima i na internetu te da im se svidio – kaže nam Matija. Očekivano, takva ga je ponuda oduševila premda isprva nije uopće znao za koji bi film trebao izraditi kostime. Jedino što su mu rekli bilo je da je riječ o hollywoodskom blockbusteru.

– Kad sam saznao da je riječ o filmu "Igre gladi", pregledao sam prethodne filmove i prionuo na posao – kaže Matija. Proces izrade trajao je tri mjeseca nakon čega je kreacije spakirao i poslao na snimanje. Jedna je otišla u New York, a druga u Pariz u kojem su se snimale scene s njegovim modelima.

U filmu ćemo, otkriva, vidjeti repliku njegova djela Object 12-1, nagrađenog prvom nagradom na natjecanju Habitus Baltija u Rigi, i reinterpretaciju djela City Lace, koji su kostimografe filma Igre gladi oduševili.

A ovo nije prvi put da je Matijin rad zapeo za oko svjetskim imenima. Lady Gaga u svom je spotu za pjesmu G.U.Y. "odjenula" dvije djevojke u Matijin modni objekt "City Lace" iz 2012. godine načinjen od čipke koja stilizira gradske ulice, a za koji je dobio prvu nagradu na natječaju "Mladi, kreativni Chevrolet" i nagradu Hrvatskog dizajnerskog društva. U filmu "Igre gladi" čipka stilizira ulice glavnog grada distopijskog Panema.

Zagrebačka izložba

Izrada kreacije trajala je, kaže nam Matija, tri mjeseca– Modeli su izrađeni od netkanih, high tech materijala koji su, ajmo reći, suvremeni i ne nastavljaju se na tradiciju, znači to nije pamuk, ali nije ni poliester – približio nam je modele. Pri izradi se koristi novim alatima poput lasera i 3D printera, a tehniku usavršava na studiju u Londonu. Zanimljivo je i da sve dulje traje jer se nakon digitalne i laserske obrade tkanine svaka kreacija mora ručno doraditi, kaže nam dizajner. Radove će izložiti početkom prosinca na izložbi u Zagrebu.

>>Modeli Matije Čopa u spotu Lady Gage, a dizajnirao je i kostim za “Igre gladi”

Komentara 1

DU
Deleted user
23:08 17.11.2015.

Evo super price o uspjehu. Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije