Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jadranka stojaković:

Jadranka Stojaković : Pad me prikovao za kolica i vratio kući

JADRANKA (1)
Foto: Dejan Moconja/VLM
1/6
17.12.2011.
u 11:00

– Ostala sam bez svojeg stana u rodnom Sarajevu, koji je poslije rata preprodan dok sam ja bila u Japanu. Za njega se borim već deset godina. Sarajlije su mi dali zamjenski stan na korištenje, ali nije odgovarao mojem fizičkom stanju.

Starije generacije još pamte bosanskohercegovačku glazbenicu i kantautoricu Jadranku Stojaković (61) po jednoj od najpoznatijih balada u bivšoj državi “Što te nema”. Pjesma je uvrštena među deset najboljih europskih etnopjesama svih vremena. Jadranke, međutim, već 23 godine nije bilo na ovim prostorima jer je slavu, popularnost i život gradila u Japanu. No, nesreća, bolest, a sada i posao, vratili su je kući. Već je šest mjeseci u rehabilitacijskom centru u Banjoj Slatini u BiH, a ovaj je tjedan Croatia Records izdao njen novi album “Daleko”.

Tuga u genima

– Album je nastajao dvije godine, a snimljen je u Rovinju. Svjetlo dana čekao je zbog mojeg teškog zdravstvenog stanja – počela je priču dobro raspoložena Jadranka, okružena instrumentima i notama, koji su njenu bolničku sobu pretvorili u stvaralački studio.

– Moj je pradjed brodom otišao u Ameriku, a baba mi je Dalmatinka, odatle vjerojatno u meni vječna nostalgična crta. Tako je i ovaj album nostalgična veza s mojim životom koji sam ostavila u Japanu. A tome se što je izdan u Hrvatskoj ne treba čuditi jer i u vrijeme Jugoslavije često sam gostovala u Zagrebu. Arsen Dedić nas je koji smo radili nešto samostalno s gitarama poput Ibrice Jusića, Đorđe Balaševića... zvao umjetnicima slobodne forme i puno radio na našoj afirmaciji. A Rajko Dujmić moj je veliki prijatelj, a usto je i producirao moja prva dva albuma – rekla je.

Uz Japan još je uvijek poslovno vezana, a iduće godine, bez obzira na to što gotovo da ne može hodati, ide tamo na turneju. A dok u Banjoj Slatini, u kojoj se liječi, kao producentica radi i na tamošnjoj televiziji, čeka mogućnost da na daljnje liječenje ode u Rusiju i objašnjava kako ju je 2009. godine pogodila ova tužna sudbina.

– Nastupala sam u sjedištu Toyote. Publika me pozvala na bis, a kako Japanci vole dramatičan izlazak na scenu u potpunom mraku, splela sam se o kabel, pala i teško se ozlijedila. Nisam ništa slomila, ali ozlijedila sam koljeno, a zbog pada pri naglom trzaju glavom nešto se dogodilo s dovodom krvi u mišiće. Od tada sam u ovom stanju, mogu se kretati samo uz pomoć hodalice ili kolica, bez pomoći ne mogu prijeći ni 30 metara – ispričala je.

No bez obzira na ozljedu, u Japanu je nastavila raditi još dvije godine, i u Tokiju, gdje je živjela, u ožujku ove godine preživjela razorni potres koji ju je vratio u BiH.

– Bilo je strašno, zgrade su se toliko ljuljale da su doslovno udarale jedna o drugu. To je bilo najdužih pet minuta u mojem životu. Potres me učinio paničnom, pokazao mi da sam nemoćna, a i dosadilo mi je i sanjati i misliti na japanskom jeziku pa sam se vratila u Sarajevo – otkrila je. A kod kuće ju je dočekao još jedan hladni tuš.

– Ostala sam bez svojeg stana u rodnom Sarajevu, koji je poslije rata preprodan dok sam ja bila u Japanu. Za njega se borim već deset godina. Sarajlije su mi dali zamjenski stan na korištenje, ali nije odgovarao mojem fizičkom stanju pa sam završila u Banjoj Slatini gdje je moja majka nekoć radila kao profesorica u školi. Upravo mi njeni bivši učenici pomažu, a ovdje živi i moj očuh – kazala je.

Prvi je put nastupila 1968., a u Japan je otišla 1988. u doba najveće popularnosti, za što je zaslužna Olimpijada održana 1984. u Sarajevu.

Presudna Olimpijada

– Autorica sam televizijske teme koja je pratila Olimpijadu, a za njena trajanja svaki sam dan na minus dvadeset pjevala na Skenderiji na dodjeli medalja sportašima. U to vrijeme Diskoton je izdao moj album s etnopjesmama koji se dijelio novinarima iz svijeta. Jedan primjerak došao je u ruke japanskog novinara. Pustio ga je kolegama glazbenicima. Svidjelo im se i odlučili su me pozvati u Japan i napraviti od mene zvijezdu – prisjetila se. S Japancima je u Beogradu 1988. potpisala četverogodišnji ugovor tako da ju je i Domovinski rat zatekao u Japanu.

– Ostala sam bez putovnice i nisam mogla natrag. U Sarajevu sam imala rodbinu, tetku koja je umrla od gladi, puno prijatelja koji su poginuli – prisjetila se još jedne tužne epizode. Život joj je dao i oduzeo mnogo, ali optimistična dama veseli se svakom novom danu.

Komentara 21

EM
Emergo
14:00 17.12.2011.

Drago mi je procitati ovaj tekst o Jadranki Stojakovic.Zao mi je sto ima zdravstvenih problema.Posto sam rastao u vrijeme njezinih velikih hitova sa gustom ih i danas poslusam. Jadranka je bila nasa Joan Baez.Lijepi glas i gitara.I talent. Sto te nema je jedan od hitova koji ce zauvijek ostati sa nama koji volimo kvalitetnu muziku.Jadranka zelim Vam da se oporavite u potpunosti. I da nam ponovno zapjevate Vase lijepe pjesme.

OB
-obrisani-
18:59 18.12.2011.

Kad se spominje zagrebačka rock scena, nemoguće je ne spomenuti legendarnu grupu TIME,za mene i danas najveća zagrebačka i hrvatska hard rock grupa ikada.Onda se to stavljalo u kategoriju progresivni rock.Oni su bili u rangu Indexa ( ništa manji),ali su kraće trajali. Pa podsjetimo se članova ove nezaboravne grupe koja je osnovana 1971g. Adolf Dado Topić (vocal)Tihomir Pop Asanović (hammond organ),Vedran Božić (guitar),Mario Mavrin (bass guitar),Ratko Divjak (drums&percussion) Brane Lambert Živković (piano & flute) Prvi istoimeni album grupe ,nazvan je po imenu grupe TIME i po svim relevantnim rock antologijama spada u najbolje rock albume ikad snimljene na ovim prostorima ( meni osobno najdraži). Odite na YT pa potražite na tražilici pod - Grupa Time i otvorit će vam se slijedeće pjesme sa tog albuma: Za koji zivot treba da se rodim Pjesma #3 / Kralj Alkohol /Da li znaš da te volim /Hegedupa Upa / Istina mašina Za kraj potražite i poslušajte legendarnu i žestoku pjesmu grupe Time - Makedonija .Vjerovatno najžešću rokersku pjesmu ikad posvećenu toj državi i naciji.Posebno je u toj pjesmi žestok i nezaboravan gitaristički solo Vedrana Božića.

K1
k1milica
21:15 17.12.2011.

Jadranka je klasa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije