Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Legendarni motociklist

Henry Cole: 'Nisam sreo bajkera koji nije oduševljen hrvatskom obalom'

henry cole
Foto: Travel Channel
1/2
16.05.2015.
u 17:00

Američki redatelj u Hrvatskoj snima dokumentarni serijal "Najbolje vožnje motorom – Balkan". Krenuo je iz Istre gdje mu se u vožnji pridružio kuhar i bajker David Skoko.

Legendarni motociklist Henry Cole, čiji je cilj obići svijet na motociklu, ljubiteljima putovanja već 16 godina na Travel Channelu predstavlja najbolje motociklističke rute.

Dosad je na raznim motociklima vozio po cestama SAD-a, Skandinavije, Njemačke, Australije, Novog Zelanda, Južne Afrike... a sada i Hrvatske. Naime, u našu je zemlju prije dva dana stigao iz Slovenije pa će sljedećih dana "krstariti" motociklom do Splita.

Jučer je snimao Istru, gdje mu se u vožnji pridružio kuhar i strastveni motociklist David Skoko. Nakratko su svratili nešto skuhati u Davidovu konobu "Batelina" u Banjole gdje smo razgovarali.

Tužna sjećanja na sukobe

– Prvotno smo planirali rutu preko Gorskog kotara i Like, ali na kraju smo se ipak odlučili za obalu. Mislim da je ona u svibnju najbolja ruta koju nudi Hrvatska. I moram napomenuti da, iako se ukusi bajkera razlikuju, još nisam sreo nijednog koji nije bio oduševljen hrvatskom obalom – kaže Henry pa nastavlja:

– Hrvatska ruta tek je počela. Bio sam u Rovinju i Puli. Uglavnom, fantastične istarske tartufe skinuo sam s liste stvari koje moram probati prije nego što umrem! Obalom i otocima sad ću se spustiti sve do Splita. Trajektom ću se prevesti na Cres gdje ću snimati supove. Preko Krka idem na Rab pa se vraćam na kopno, a onda opet na Pag u siranu Gligora. Kombinacija otoka i kopna uzbudljiva je za svakog motociklista.

Ovaj prostor Henryju nije stran, u ratu je boravio u Hrvatskoj i u BiH. – Ovu rutu proživljavam jako emotivno. U ne tako davna, ali jako ružna vremena na ovim sam prostorima bio snimatelj. Baš sam se silno želio vratiti u tu regiju. Posebno u Sarajevo. Želim vidjeti taj grad kako opet živi jer, kad sam zadnji put bio tamo, doslovno je umirao – govori.

Akciju da se na putu po Istri sastane i s kuharom Skokom planirali su, kaže Skoko, punih šest mjeseci. I ostvarilo se.

– Htio sam ga odvesti na rt Kamenjak da baci pogled na Medulinski arhipelag, ali spriječila nas je kiša... Svratili smo k meni u Batelinu gdje nam se u spremanju ribe pridružio i ministar turizma Darko Lorencin. Poslije druženja nastavili smo skupa za Plomin, a rastali smo se prije Cresa – dodaje David, koji dobro razumije motociklističku strast jer motocikle vozi, kaže, od svoje 12. godine.

– Da moram birati između kuhanja i motocikla, priznajem da bih izabrao motocikl. Zapravo, to su dvije vrste ljubavi. Kuhanje mi je ljubav, ali i posao, a motor mi je čista strast.

Idealne stare ceste

David ima dva motocikla – BMW-a GS 1200 i skuter za vožnju po gradu. – Hrvatska je prekrasna za bajkere. Imamo divne ceste i nevjerojatne pejzaže. U nedjelju sam se vozio obalom od Rijeke do Zadra. Iza svakog zavoja uzdahnuo sam od ljepote, mislim da je to naša najljepša bajkerska ruta. Dobar asfalt, sigurna je, nema puno prometa jer je većina preusmjerena na autoceste... Uglavnom, većina je starih cesta obnovljena i to je super. I stara cesta Rijeka – Zagreb bila bi prekrasna da je nanesen novi sloj asfalta, ali što se tiče pejzaža, ona je izvan svake pameti – kaže Skoko.

Njegova supruga Ana ne strahuje dok on juri cestama. Štoviše, na motociklu ju je vozio i na medeni mjesec u Portugal.

– Ona je dijete pilota tako da joj brzina nije strana i od nje nema straha. Uglavnom, da naši sin i kći jednog dana pokažu interes za motocikle, ne bih protestirao, ali pokušao bi ih naučiti kako da se pametno ponašaju u prometu – napomenuo je.

Poslije susreta u Istri Henry nastavlja dalje. Iz Hrvatske ide u BiH gdje će preko Mostara i Sarajeva otići u Srbiju pa u Sofiju, kamo planira stići 1. lipnja. Serijal će biti prikazan krajem godine u 130 zemalja svijeta.

>>David Skoko: Svoju Anu na medeni mjesec odvezao sam na motoru

>>Kuharski čarobnjak David Skoko ribari sa sinom i ocem

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije