Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suprotstavila se Trumpu

Glumačka snaga zbog koje je teško zamisliti vrijeme prije Meryl Streep

Meryl Streep
Foto: Reuters
1/4
11.01.2017.
u 22:45

Pogođen njezinom kritikom na Zlatnom globusu, budući američki predsjednik izvrijeđao je glumačku ikonu. Bijes Hollywooda slijedi...

Meryl Streep, jedna od najprecjenjenijih glumica u Hollywoodu, napala me sinoć na dodjeli Zlatnih globusa, iako me i ne poznaje”, napisao je Donald Trump na Twitteru u gluhu noć. Premda društvena mreža ne pruža višedimenzionalni doživljaj, nije teško pretpostaviti da je izabrani američki predsjednik bio jako, jako ljutit.

Korijeni u svakodnevici

Naime, u svom govoru pred milijunskim auditorijem diljem svijeta, ovogodišnja dobitnica nagrade “Cecil B. DeMille”, počasni Zlatni globus za doprinos filmu, na dodjeli u Los Angelesu prisjetila se mučne situacije u kojoj se Trump tijekom predsjedničke kampanje izrugivao novinaru, osobi s posebnim potrebama. Premda ga nije u svom govoru ni u jednom trenutku nije imenovala, bilo je posve jasno da punih šest minuta govori upravo o nadolazećem “gospodaru slobodnog svijeta”. Koji je glumici uzvratio promptno i snažno, braneći se poput ranjene zvijeri, no nije li, nazivajući je “precijenjenom” ipak posve promašio metu?

Ona je glumica s najviše nominacija za nagrade u povijesti filmske industrije, a redatelji joj od početaka karijere ostavljaju da piše svoj tekst

Zapravo, mediji je još od prvih rola tituliraju najboljom glumicom svoje generacije, a s vremenom niže i snažnije komplimente: ugledni Vanity Fair svojedobno je objavio kako je “teško zamisliti da je uopće postojalo vrijeme prije Meryl Streep, najveće živuće filmske umjetnice”. Guardian je, pak, naziva “jednom od najslavnijih glumica svih vremena” koja je tijekom karijere “vrijedno radila kako bi se etablirala kao glumica čiji korijeni leže u svakodnevnom životu”. Filmski kritičari hvale njezin “kameleonski karakter”, a popis izvanrednih glumačkih transformacija Meryl Streep poduži je, a likovi rabina, časne sestre, modnog mogula pa i bivše premijerke tek su neki koje je oživljavala s nevjerojatnom lakoćom.

Za taj niz upečatljivih ostvarenja Američka filmska akademija tri ju je puta nagradila Oscarom za uloge u filmovima “Kramer protiv Kramera”, “Sofijin izbor” i “Željezna dama”, a u ormarić je pospremila i osam Zlatnih globusa.

U fokus javnosti ušla je na velika vrata, ulogom u filmu “Lovac na jelene”. Riječ je o filmskom remek-djelu iz 1978., priči o trojici prijatelja koja se nađu u vrtlogu Vijetnamskog rata. Bila je ovo zahtjevna uloga i za Meryl Streep: nastojeći svoj sporedni lik učiniti što kompleksnijim, redatelj Michael Cimino dao joj je zadatak da sama osmisli svoj tekst. U tome je i uspjela pa joj je spoj krhkosti i snage s kojim je utjelovila Lindu donio i prvu nominaciju za Oscara. No, kući ga ponijela dogodine, za ulogu u filmu Roberta Bentona “Kramer protiv Kramera”, duboko emotivnoj priči o raspadu jedne obitelji. Baš kao i u “Lovcu na jelene”, Streep je i ovoga puta sama napisala većinu teksta.

Tri godine poslije osvojila je svoj drugi zlatni kipić, za ulogu Sophie Zawistowske, misteriozne Poljakinje u filmu “Sofijin izbor” koju progoni strašna tajna. Briljirala je i u “Mojoj Africi”, redatelja Sydneyja Pollacka koji je nahvalio Streep, njezinu intuiciju, maštu i odlično poznavanje ljudske prirode. Dati američkoj glumici ulogu bivše britanske premijerke u filmu “Željezna dama” bio je rizik, unatoč tome što se radilo o Streep. Ulozi su bili visoki, ali ne čudi da je majstorski utjelovila Thatcher i za to zasluženo dobila i trećeg Oscara.

“To je bio jedan od onih rijetkih filmova zbog kojih sam zahvalna da sam glumica i da imam privilegiju gledati na život s dubokom empatijom“, izjavila je Streep. S 29 nominacija za Zlatni globus i 19 nominacija za još prestižnijeg Oscara, ona je glumica s najviše nominacija za nagrade u povijesti Hollywooda.

Ja sam humanistica!

Aktivna je i izvan filmske industrije, poznata po društvenom angažmanu za one manje sretne i spretne, koji su stjecajem okolnosti završili na marginama društva. Streep je glasnogovornica Nacionalnog ženskog povijesnog muzeja kojemu je donirala milijun dolara zarade od filma “Željezna dama”.

Isti iznos donirala je kazalištu The Public Theater u znak sjećanja na preminulu vlasnicu i prijateljicu Noru Ephron.

Podržala je kampanju modne kuće Gucci Chime for Change za ženska prava. Kada su je 2015. u intervjuu za Time Out pitali je li feministica, odgovorila je: “Ja sam humanistica.” Iste godine skupljala je potpise za otvoreno pismo Angeli Merkel kojim je pozvala njemačku kancelarku da prebaci svoj fokus na prava žena. Također je, tih dana, svakom članu američkog Kongresa poslala pismo podržavajući amandman o jednakim pravima za svakog građanina, a uz svako pismo poslala je i kopiju knjige “Jednakost znači jednakost”.

Prošlog proljeća pridružila se kampanji uoči Međunarodnog dana žena kako bi svoj utjecaj iskoristila za skretanje pozornosti medija i javnosti na pitanje rodne ravnopravnosti diljem svijeta. Baš kao što je i neku noć iskoristila svoj trenutak kako bi, pojasnila je, upozorila na anomalije koje vladaju američkim društvom. Nakon tek letimičnog uvida u njezinu impresivnu biografiju teško se oteti dojmu da je Donald Trump, nazivajući je “precijenjenom”, ipak podcijenio Meryl Streep.

Komentara 3

AH
Ahilej
22:58 11.01.2017.

Renata ali ti misliš da ijednog normalnog amera ili hrvata boli neka stvar tko je i sto je ona? Opet cinite iste greske zbog kojih ste izgubili izbore

MA
mare0801
20:06 13.01.2017.

jedna je od najvećih,ali boli me neka stvar što misli o Trumpu.

TH
than
23:07 11.01.2017.

Streep je ok glumica. To jel' najprecjenjenija, pa ne znam tko je rekao da je najprecjenjenija...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije