Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIOGRAFIJA

George Michael: Život pun hitova i incidenata

'George Michael performs at the closing ceremony of the London 2012 Olympic Games at the Olympic stadium August 12, 2012.  Kai Pfaffenbach (BRITAIN  - Tags: SPORT OLYMPICS ENTERTAINMENT)'
Foto: Reuters/PIXSELL
26.12.2016.
u 01:34

Nastupao je kao ulični pjevač često izvodeći pjesme popularne grupe Queen

Niti jedan Božić ne prođe a da barem jednom ne čujemo megapopularnu pjesmu "Last Christmas" britanskog sastava Wham!, čiji je član bio George Michael.

Nažalost, slavnom pjevaču ovo je bio posljednji Božić. George Michael, rođen kao Georgios Kyriacos Panayiotouu, preminuo je na Božić u svom domu. Uzrok smrti zasad nije poznat.

Britanski pjevač grčko-ciparskog porijekla rođen je 25. lipnja 1963. godine u Londonu. Većinu svog djetinjstva proveo je u Londonu gdje je pohađao školu. U ranom pubertetu njegova obitelj preselila se u Hertfordshire što se pokazalo ključno za Michaelovu budućnost. Naime, pjevač je ondje krenuo u školu i upoznao Andrewa Ridgeleya, s kojim je kasnije osnovao grupu koja ih je lansirala u zvijezde.

Michael je već tada pokazivao svoje glazbene ambicije. Nastupao je kao ulični pjevač često izvodeći pjesme popularne grupe Queen. No, njegova prava glazbena karijera započela je kada je počeo nastupati kao DJ u raznim klubovima. Tada su on i već spomenuti Ridgely osnovali ska bend s još trojicom prijatelja, no bend je bio kratkog vijeka. 

 

Michael nije odustao već je s Ridgelyjem 1981. godine osnovao Wham!. Njihov prvi album Fantastic, izdan 1983. godine, vinuo ih je u zvijezde. Album je zasjeo na prvo mjesto najpopularnijih u Ujedinjenom Kraljevstvu, a singlovi poput "Club Tropicana" i "Young Guns" osigurali su im mnoge fanove. 

Drugi album ovog dua, "Make It Big", osigurao im je i popularnost u Americi. Na albumu su se našle bezvremenske pjesme poput "Freedom" i "Wake Me Up Before You Go-Go" te "Careless Whisper", koja je bila Michaelov prvi istup prema samostalnoj karijeri. Pjesma je postigla veliki uspjeh i grupi Wham! došao je neizbježni kraj.

Pjesma "Last Christmas", koju je Michael i napisao, postignula je planetarni uspjeh i do danas ostala jedna od najvećih božićnih pjesama. Michael je zaradu od pjesme donirao humanitarnoj zakladi. 

U tridesetogodišnjoj karijeri osvojio je brojne glazbene nagrade - tri Brit Awardsa, četiri MTV Video Music Awardsa, tri American Musical Awards i dva Grammya.

Ranije ovog mjeseca bilo je objavljeno da Michael s producentom i autorom Naughty Boyem radi na novom albumu. 

Prije pet godina završio je u bolnici s teškom upalom pluća. Zbog toga je tada odgodio niz koncerata. 

Pozornost javnosti izazivao je i nekolicinom seksualnih ispada koji su ispunjavali novinske stupce. Najpoznatiji se dogodio u travnju 1998. godine kada je uhićen zbog nepriličnih seksualnih radnji u javnom WC-u u tajnoj policijskoj akciji. Nakon incidenta Michael je javno priznao da je homoseksualac. 

U veljači 2006. godine uhićen je zbog posjedovanja droge, a godinu poslije je priznao da je kriv za vožnju pod utjecajem droge. Osuđen je na rad za dobrobit zajednice i zabranjena mu je vožnja na dvije godine. Slični incidenti ponavljali su se i kasnije. 

George Michael nas je napustio prerano, no njegove bezvremenske pjesme ostati će u srcima fanova diljem svijeta, a "Last Christmas" slušati će i sljedeće generacije.

Ključne riječi

Komentara 5

IC
ICCO
20:39 26.12.2016.

Osim što je bio sjajan umjetnik fasciniran sam današnjom spoznajom da je bio samozatajni donator i dobročinitelj. Nije se učahurio u oklop svoga bogatstva i živio da ima još i još više, što je žalosna odlika današnjih multimilijijunaša i milijardera, nego je pokazao svoju ljudsku eeveličinu u punom sjaju. Kapa do poda Michael, Bog te blagoslovio.

MA
mare0801
05:36 26.12.2016.

veliki umjetnik,nesređenog života,što je valjda pravilo za takve.

PO
poprikusa
10:22 26.12.2016.

dogodi se kad ne znas sto ces vise sa sobom!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije