Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEGENDARNI SMOKI

Evo po kojim ulogama pamtimo Ljubišu Samardžića

Ljubiša Samardžić
Foto: Promo
1/7
08.09.2017.
u 23:50

Popularni glumac bio je jedna od najvećih glumačkih zvijezda bivše zemlje. Glumio je od 1960. godine, a mi smo se prisjetili njegovih najboljih uloga

Ljubiša Samardžić bio je jedan od najpoznatijih glumaca bivše države. Legendarni Smoki karijeru je počeo 1960. godine, a snimio je puno dobrih filmova i serija. Prisjetit ćemo se sedam njegovih najupečatljivijih uloga.

7. Rad na određeno vreme (1980.)

Foto: Promo

Ljubiša je Siniša Pantić, nastavnik koji "privremeno", tj. deset godina, stanuje kod udane sestre, u pretrpanom jednosobnom stanu u kojem, takođe "privremeno", živi i sestra njegovog zeta. Ima diplomu, ali nema stalan posao. Radi privremeno kao nastavnik. Jedan njegov učenik želi pronaći "novog tatu" ali da ga on sam izabere, a ne njegova mama.On vidi svog nastavnika kao mogućeg kandidata. Film Milana Jelića bio je veliki hit u kinima, pa je, logično, dobio još dva nastavka - "Moj tata na određeno vreme" i "Razvod na određeno vreme". U ovoj odličnoj komediji glumila su najveća imena tadašnjeg glumišta, uključujući i hrvatske glumce Vlastu Knezović i Relju Bašića, a zanimljivo je da je u ulozi dječaka Ivana debitirao Nikola Kojo.

6. Bombaši (1973.)

Foto: Promo

Samardžić je glumio u puno partizanskih filmova, a jedna od najboljih uloga mu je u "Bombašima" Predraga Golubovića, gdje je igrao Kovača. U ovom je filmu još jednom bilo vidljivo kako su se dobro slagali pokojni Bata Živojinović i on kao bombaši. Za razliku od drugih partizanskih filmova koji su veličali herojstvo boraca, ovdje je bilo puno suptilnog humora, a Samardžić i Živojinović su se ponašali kao dvojac iz američkih buddy-buddy filmova, što je posebno došlo do izražaja u antologijskoj sceni u kojoj žongliraju bombama prije nego ih "isporuče" u njemački bunker.

5. Jutro (1967.)

Foto: Promo

Jedan od prvih jugoslavenskih filmova koji je bio zabranjen, iako je Samardžiću donio Zlatnu arenu u Puli. Naime, film je pun otvorenih kritika na račun partizanskih metoda, pogotovo zbivanja poslije rata. Samardžić je partizanski poručnik koji poslije rata dolazi u oslobođeni Čačak. Prolazeći kroz razne sukobe u prvim poslijeratnim danima i boreći se s bivšim suradnicima neprijatelja, bivši vojnik nastavlja s ubijanjem, čak i u vrijeme mira, tako da se rat nastavlja kao njegova unutrašnja borba i borba s ljudima oko njega. Pretpostavlja se kako je moralistima tadašnjeg doba najviše smetao sam glavni lik partizanskog poručnika koji samo misli na “svoj spolni organ”, pa tako i na grobu nekadašnjeg suborca ima perverzan seks s partizankom.

4. Bitka na Neretvi (1969.)

Foto: Promo

O jednom od najboljih i najskupljih jugoslavenskih filmova svih vremena sve se zna. Uostalom, nominacija za nagradu Oscar sve govori. Veljko Bulajić je u filmu imao velike svjetske glumačke zvijezde kao što su Yul Brynner, Hardy Krüger, Franco Nero i Orson Welles, ali i najbolje domaće snage predvođene upravo Samardžićem kao mitraljescem Novakom koji hrabro zaustavlja četnički napad.

3. Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja (1973.)

Foto: Promo

Sjajno Brešanovo djelo Krsto Papić pretočio je u odličan film koji svjedoči o primitivizmu, gluposti i pokvarenosti jednog sustava i vremena. Ljubiša Samardžić je u ulozi Mačka briljantan, a posebno je impresivno bilo čuti i vidjeti kako je bez problema savladao govor Dalmatinske Zagore.

2. Kuda idu divlje svinje (1971.)

Foto: Promo

U jednoj od najpoznatijih TV serija bivše države, remek-djelu Ive Štivičića, Samardžić je nezaboravan kao Crni Rok, vođa grupe krijumčara koja djeluje u okolici Zagreba od 1941. do 1943. godine. Rok, njegova braća Šarac i Plik sukobljavaju se sa suparničkom grupom arogantnog Verige, ali i Nijemcima i ustaškim redarstvom. Serija se redovito reprizira u programu HRT-a, pa tako svakih nekoliko godina vraća popularnost.

1. Vruć vetar (1980.)

Foto: Promo

Nema sumnje kako je Samardžićev Borivoje Šurdilović-Šurda najbolja uloga njegove karijere. Šurda je momak iz južne Srbije koji dolazi u Beograd u potrazi za poslom, te iz epizode u epizodu doživljava razne avanture. Uz Samardžića nezaboravne uloge ostvarili su i Miodrag Petrović Čkalja i Bora Todorović. Zanimljivo je da se "Vruć vetar" s uspjehom prikazivao i u Češkoj, Rumunjskoj, Austriji i Mađarskoj. U Mađarskoj je serija bila proglašena za najbolju svih vremena, a kada je Samardžić sredinom 80-ih došao u Budimpeštu kako bi dobio posebnu nagradu za glumca godine, dočekalo ga je više od 100 tisuća ljudi. Naslovnu temu serije "A sad adio", otpjevao je Oliver Dragojević. Ta pjesma se i danas često pjeva, pogotovo na sportskim borilištima...

Komentara 142

TV
tv5378
15:11 18.03.2017.

komentari 3,dva izbrisana,jedan se moze procitati????

GU
Gumba017
14:45 18.03.2017.

Kuda ide Vecernji?

IP
Ivan Pavao III
15:50 18.03.2017.

Divota! Prije mjesec dana je preminuo Marko Veselice i njemu ne pokloniste ni petinu prostora koliko ga pokloniste Samardžiću. Jadnici jadni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije