Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samoborski proljetni sajam

Festival ručnog rada i tradicijskih delicija na samoborskom trgu

16.04.2016., Samobor - Otvoren 12. Samoborski proljetni sajam koji prezentira etno i eno gastronomsku tradiciju grada.  Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/3
18.04.2016.
u 10:00

Uz proljetni sajam, jučer su se mogle degustirati i samoborske salame na Danu otvorenih vrata udruge Zlatna šajba

Samoborski obrtnici koji njeguju stare zanate okupili su se ovaj vikend na glavnom trgu toga grada na 12. proljetnom sajmu kako bi predstavili stare tradicijske zanate i običaje, etnobaštinu, izvorne suvenire, robne marke Zagrebačke županije, autohtone samoborske proizvode i gastronomiju.

Organizator, Grad Samobor izlagače je ove godine oslobodio kotizacije. A iako je ovo službeno 12. godina održavanja tog sajma, tradicija sajmovanja u Samoboru puno je dulja, kazao je gradonačelnik Krešo Beljak u subotu na službenom otvaranju.

– U Samoboru se sajmovi održavaju već 750 godina. Morali smo imati sajam da bismo uopće dobili status grada – rekao je Krešo Beljak, kojem se u obilasku sajma pridružio i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik samoborskog Udruženja obrtnika Marijan Karlović, predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić, župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i zamjenik ministra poduzetništva i obrta Mario Turalija. Samoborci su, kao i ostali posjetitelji, tako mogli uživati u tradicionalnim kolačima toga kraja, domaćim kobasicama, slanini... Svoje brašno od starih sorti kukuruza koje melje u mlinu, domaće mlince i rezance te kravlji sir donio je Franjo Blažević iz Celina Samoborskih.

– Bavim se time otkad znam za sebe. Posao sam preuzeo od roditelja, a sam pletem košare i demižonke – kaže Franjo Blažević. Svoj ručni rad predstavila je i Terezija Horvat, koja u sklopu Društva sv. Izidora Seljaka radi tradicijske ženske nošnje samoborskog kraja.

– Organiziramo i radionice kako bismo očuvali način izrade nošnje. Pokazujemo kako se čuvaju, peru, peglaju... Izrađujemo i vjenčiće od cvijeća koje su nekad nosile mladenke, tzv. kinč-grane koje su se za Božić stavljale na kuglof... – priča Terezija Horvat, dok njezina kolegica iz društva Nevenka Švigir dodaje da su posjetitelji oduševljeni kad ih vide u originalnim nošnjama. Mogli su se kupiti i domaći štrudli, bučnice, gibanice iz OPG-a Lindić, ali i licitarska srca Medičarne ARKO. Uz proljetni sajam, jučer su se mogle degustirati i samoborske salame na Danu otvorenih vrata udruge Zlatna šajba, organizatora 29. Samoborske salamijade, na kojoj su se u subotu navečer okupili brojni građani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije