Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Zrakoplovne kompanije izgubile pet milijardi dolara u 2008. godini

09. prosinca 2008. u 15:53 1 prikaza

Zrakoplovne kompanije koje su iz godine u godinu brojile porast putnika, prvi će put u posljednjih osam godina zabilježiti njihov pad, dok će gubici u poslovanju biti mjereni u milijardama dolara, procjene su to Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika za poslovanje u 2009. godini.

Prema brojkama do kojih su oni došli, riječ je o pet milijardi dolara gubitaka zrakoplovnih kompanija u ovoj, te procjeni gubitka 2,5 milijardi dolara u 2009. godini, a pesimizam nastao zbog globalne krize "ublažila" je niža cijena nafte pa samim tim i troškova prijevoza.

No razloga za brigu ima dovoljno. Suočavamo se s najgorim mogućim poslovnim okružjem u posljednjih pedeset godina, ocijenio je za britanski BBC Giovanni Bisignani, predsjednik Međunarodnog udruženja zračnih prijevoznika.

Sjeverna Amerika bit će jedina profitabilna regija za zračni prijevoz u idućoj godini, a najviše pogodnosti američkim zračnim kompanijama, predviđa Bisignani, donijet će niska cijena goriva te rezovi i uštede u poslovanju koji su već načinjeni.

Osim putničkog, najavljuje se nastavak pada i teretnog zračnog prijevoza, bez naznaka oporavka u 2009. godini.

(S.M.)

dugogodišnji prijatelj i suradnik
Zaista tužno: Duško Lokin otkrio pravi razlog zašto nije bio na Kićinu sprovodu
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'