Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svrgnula geparda

Da, ovo je najbrža životinja na svijetu. Kao da Bolt trči 2092 km/h

Gepard grinja
Foto: Youtube Screenshot
30.04.2014.
u 11:00

Kalifornijski znanstvenici su utvrdili da je endemska vrsta grinje najbrža kopnena životinja jer u jednoj sekundi prijeđe čak 32 dužine svojega tijela, a gepard, koji može trčati i do 100 km/h, pretrči "tek" 16 dužina. Riječ je o relativnim podacima povezanima s veličinom tijela

Svi smo učili da je to gepard, u stanju trčati i do 100 km/h kada hita za plijenom, ali čini se da bi mu tron najbrže kopnene životinje mogla oduzeti – grinja!

Ako je suditi prema istraživanju znanstvenika s američkog Claremont Collegea, koje prenosi Washington Post, endemska vrste ovoga kukca, latinskoga naziva Paratarsotomus macropalpis, može u sekundi pretrčati dionicu jednaku 322 dužine svojega tijela. Agilni stručnjaci odmah su preračunali da bi to bilo isto kao kad bi najbrži čovjek na svijetu, jamajčanski, svjetski i olimpijski atletski prvak Usain Bolt trčao brzinom od 2092,15 km/h!

Za usporedbu, gepard, dosad smatran najbržim kopnenim bićem, može u sekundi prijeći "samo" 16 dužina svojega tijela, a australska tzv. tigar buba 171 dužinu.

Logično, ovdje nije riječ o pravoj brzini, već o relativnim odnosima s obzirom na veličinu tijela, na što upozoravaju i s Claremonta. Tijelo grinje manje je od, kažu, sjemenke sezama, pa bi ona Bolta zapravo teško "dobila" u trkačkom dvoboju... osim na vrućem pločniku, vrelom kao zagrijana tava.
– Ova grinja, naime, svoju maksimalnu brzinu postiže na vrućem betonu od 60 Celzijevih stupnjeva –  kažu znanstvenici.

– I relativna brzina i brzina koraka povećavaju se što su životinje manje. Teoretski gledano, fiziologija mišića u nekom trenutku ograničava brzinu kretanja nogu. No, te granice kod grinja nema –  objašnjava biolog Jonathan Wright s Pomona Collegea.

Znanstvenici su grinje rekorderke snimali u njihovu prirodnom okruženju i u laboratoriju. – Kad su bile vani, na svome, bile su gotovo neuhvatljive kameri – požalio se član tima Samuel Robin.

>>Najbrži čovjek posvojio najbržu životinju na svijetu

Komentara 5

JE
jetseterica
13:49 30.04.2014.

Ja sam brza kada je rasprodaja po gradu:-)

Avatar Domaće je bolje
Domaće je bolje
12:40 30.04.2014.

...a tek kako je brz Brzi Gonzales,samo mu ime kaže...

Avatar NJONJO
NJONJO
15:36 30.04.2014.

moja zračna puška izma izlaz 22o m/sec

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije