Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE: SVE POŽELJNIJE STANOVANJE IZVAN VELIKIH GRADOVA

Život u kući s vrtom blizu velikog grada

11.03.2009.
u 12:13

Preseljenja iz bučnih i vrlo prometnih gradskih središta na gradsku periferiju ili u male gradove nedaleko od velikih, što je u razvijenim zemljama već odavno trend, postaju sve zanimljivija i u Hrvatskoj. Potvrđuje to i istraživanja koje je tijekom listopada proveo GfK - Centar za istraživanje tržišta.

Zelenilo i privatnost
Na zadovoljstvo stambenim prostorom za većinu ispitanika presudno utječe lokacija u blizini zelene površine, dovoljna količina svijetla, nezagušen prostor, niska razina buke i gužve te dobar javni prijevoz.

Ukratko, većina ih kao idelano mjesto za život navodi samostojeću kuću okruženu velikim zelenim vrtom. Ipak ne žele biti u “oazi” koja je daleko od svakodnevnih zbivanja, pa u blizini žele vrtiće i škole, trgovine robe široke potrošnje, ambulante, ljekarne pošte, banke ili barem bankomate. No, potpuno im je nevažna, čak i nepoželjna blizina kafića i mjesta za noćne izlaske jer okoliš čine bučnim i nesigurnim za život.

Kad bi kupovali stan ili kuću u skorije vrijeme, ispitanici bi birali mirnije kvartove. Poželjna veličina stana je do 120 m2, a kuće veće od 100 m2. Gotovo bi svi željeli imati vrt, a unatoč tome što svi žele privatnost, priželjkuju susjede sličnih sklonosti i životnog stila.

U istraživanju je kao poželjno mjesto stanovanja ponuđeno pet lokacija: centar Zagreba, Špansko, Samobor, Sveta Nedelja i Jastrebarsko. Na prvom se mjestu našao Samobor, koji ispitanici povezuju s osjećajem topline i mirnoće, povezanosti s prirodom i dobrosusjedskim odnosima.

Većina ispitanika rado bi kupila kuću u Samoboru jer smatraju da bi tamo živjeli kvalitetnije i mirnije te imali manje troškova.

Samci više vole vrevu
Ideja o kupnji nekretnine u Samoboru umjereno je prihvatljiva za cijeli uzorak ispitanika, a najprihvatljivija je za ljude u dobi od 55 do 65 godina, sa srednjom stručnom spremom, i mjesečnim primanjima od 4000 do 10.000 kuna te s odraslom djecom koja više ne žive s njima.

Kupnja stambene nekretnine izvan velikog grada najmanje je prihvatljiva ispitanicima s nižim primanjima, nesigurnim položajem na poslu te samcima i parovima bez djece.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?