Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika sustava

'Zašto ZET nije omogućio da pratimo stvarno kretanje vozila?'

ZET Google Transit
Foto: ''
1/3
09.10.2014.
u 17:21

- Ponuđen je statični vozni red, a ne pozicije vozila u realnom vremenu, koje ZET ima- kažu blogeri o novoj usluzi ZET-a, povezanoj s Google Transitom

Novi informatički sustav ZET-a, na kojem se zahvaljujući usluzi Google Transit dobiva detaljni uvid u kretanje i satnice tramvaja i autobusa u Zagrebu, u samo dva je dana postojanja doživio i niz kritika.

Najoštrije zamjerke se odnose na nemogućnost praćenja kretanja vozila u realnom vremenu, na što je upozorio bloger Saša Ilišević, komentirajući da ZET te podatke ima, ali ih ne želi objaviti.

–ZET je ponudio polovično rješenje u obliku statičnog voznog reda na Google Transitu, umjesto da je uzeo podatke iz svog nadzornog centra o pozicijama vozila u stvarnom vremenu i učinio ih dostupnima - smatra bloger. Napominje i da ZET u čak i u voznom redu, "predstavljenom kroz razne tekstualne fajlove, iskoristio samo osnovne, zahtjevane podatke. Jedna od očitih stvari koje su moguće, ali ih nema su – cijene voznih karata."

Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Kritičar podsjeća da je to sve učinila svojedobno odlično prihvaćena studentska aplikacija ZETcheck, koja je funkcionirala nekoliko mjeseci prije nego je morala biti ugašena zbog neovlaštenog korištenja ZET-ova sustava.

Iz ZET-a kažu da pri predstavljanju nove usluge nije najavljeno da će istovremeno korisnicima biti omogućen prikaz pozicije vozila u realnom vremenuje. Poručuju da je novu uslugu pozdravila većina putnika, da su prvoga dana korištenja usluge proveli anketu u kojoj nisu zabilježili negativne reakcije, a zaprimili su i brojne telefonske pozive zadovoljnih građana.

–Nastavljamo s razvojem usluga i svakako ćemo, uz planirani omogućiti i pregled realnog dolaska vozila, čim to bude moguće. Nažalost, postojeća informatička infrastruktura ne dopušta nam u ovom trenutku izravnu distribuciju podataka o trenutačnim lokacijama vozila velikom broju korisnika jer je sustav ograničenih kapaciteta - kaže glasnogovornik Tomislav Jurić.

>>Započela nova usluga ZET-a za planiranje putovanja

>>Tramvaji i autobusi uz Google će voziti točnije

Komentara 6

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
18:05 09.10.2014.

Vratite ZET check i ne izmišljajte više toplu vodu!!! Pa možete Vi napisati milion polazaka a oni u stvarnosti ne postoje. Što nam znači predviđeni polazak ako vozila po predviđenom voznom redu nema iz raznoraznih razloga. A i ovi polasci što ste ih skinuli sa Atrona samo su doveli do pomutnje. Pojedini polasci nisu objavljeni u PDFu. I tako piše da bus linije 109 radnim danom sa Črnomerca polazi u 04.33h što je laž jer je taj polazak autobusa sa stajališta SREDNJACI-KNEŽIJA a polazak u 04.33h nije objavljen na voznom redu u PDFu. Ima toga još samo mi se više neda tipkati.

2X
2Xgeneral
22:19 09.10.2014.

ogrničen je kapacitet njihovih glava!!!!!!

Avatar fidelio
fidelio
10:55 10.10.2014.

Odgovorno tvrdim kao informatičar - ne postoji toliko jadna informatička infrastruktura koja ne bi mogla distribuirati stotinjak podataka (širina, dužina, broj tramvaja) tisućama posjetitelja u sekundi. Ne možeš nabaviti toliko jadni server. I 486-ica bi mogla to odraditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije