Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'pametni grad'

Zagreb će se kao grad 'opametiti'

Pametni grad, ilustracija
Davor Puklavec/PIXSELL
01.10.2013.
u 14:01

Riječ je o ambicioznom projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nazvanom Smart City: Zagreb, kojem se želi poboljšati funkcioniranje javnih sektora, poput prometa, javne rasvjete i energetike, vodoopskrbe i okoliša.

Zagreb će se kao grad opametiti. Zvuči kao predizborni slogan, no zapravo je riječ o ambicioznom projektu Fakulteta elektrotehnike i računarstva, nazvanom Smart City: Zagreb, kojem se želi poboljšati funkcioniranje javnih sektora, poput prometa, javne rasvjete i energetike, vodoopskrbe i okoliša. O “pametnom gradu” i kako do njega doći razgovara se danas na FER-u na skupu Smart City.

 – Kao fakultet osnivamo tzv. Living Lab, kakvi već postoje u svijetu, a ovaj bi bio prvi u Hrvatskoj, kao centar inovacija i istraživanja, koji će okupiti najveće stručnjake. Ključni su gospodarstvenici, poput čelnika Končara, Ericsson Nikole Tesle, HT-a, VIPneta, Adris Grupe, članovi Savjeta FER-a, ali i drugi - kaže dekan FER-a prof.dr. Nedjeljko Perić.

Cilj je, nastavlja, razvojem i primjenom novih tehnologija stvoriti viziju Zagreba kao “smart”, tj. pametnoga grada, i to tako da se ustanove i gospodarstvo umreže kroz IT sektor. No, stručnjaci i znanstvenici pametno pretpostavljaju da za ostvarenje vizije znanje i ideje nisu dovoljni, pa se Smart City provodi u suradnji s donosiocem odluka, Gradom Zagrebom, te će se skupu danas obratiti i gradonačelnik Bandić.

– Nakon razrade vizije slijedi izrada tzv. master plana za pretvaranje Zagreba u “pametni” grad, što će trajati 6 mjeseci - ističe Perić, napomenuvši da bi se opremanje inovacijskog centra, vrijedno 40-ak milijuna eura, trebalo financirati iz strukturnih fondova EU.

>>Predstavili projekt uz slogan \'U svakom problemu leži prilika\'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije