Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dvije plaće

Gdje još rade i zarađuju zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini

skupština zastupnici
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
07.04.2015.
u 17:41

Od 51 zastupnika u Gradskoj skupštini dvoje ih je nezaposleno, 22 radi u gradskim i javnim ustanovama...

Najveći dio gradskih zastupnika na plaći je iz javnih proračuna, bilo da je riječ o državnom, gradskom ili vezanih tvrtki, bolnica i drugih institucija. Četrnaest njih je u mirovini, dok je 22 od 51 zastupnika na plaći javnih institucija, tvrtki ili političkih stranaka.

Deset ih ima SSS

Pokazuju to podaci iz biografija gradskih zastupnika na stranici Gradske skupštine. U analizu smo uključili bivšu dogradonačelnicu Sandru Švaljek koja je tražila aktivaciju mandata, a ne Mirsada Srebrenikovića koji ju je mijenjao. Tek četvrtina zastupnika, njih 13, radi u privatnom sektoru.

Za razliku od proteklih godina kada su u Skupštini sjedili uglavnom zastupnici sa srednjom školom, u ovome mandatu 40 zastupnika ima visoku stručnu spremu, jedan višu, a deset srednju stručnu spremu.

Najviše je privatnika iz redova zastupnika gradonačelnika Milana Bandića, njih pet od 17 zastupnika. No među zastupnicima koji su bili na njegovoj listi najviše je umirovljenika – devet. Troje ljudi s Bandićeve liste prima plaću iz proračuna: potpredsjednica Skupštine Jelena Pavičić-Vukičević, koja taj posao radi profesionalno, Ante Dodig, koji radi u Gradskoj plinari, te zastupnica u dolasku Sandra Švaljek, koja radi na Ekonomskom institutu.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

Čak osam od dvanaest SDP-ovaca zaposleno je u stranci ili nekoj gradskoj ili državnoj instituciji, dok dvojica rade privatno. Njihov zastupnik Tin Pažur nezaposlen je baš kao i zastupnica HSU-a, pravnica Davorka Vukadin Samardžić. U Klubu HSLS-a i HSS-a imaju najveći udio srednje stručne spreme, trojica od četvorica zastupnika, i istovremeno najveći udio rada u privatnom sektoru.

Mjesečni prihodi

Predsjednik Skupštine Darinko Kosor svoju funkciju obavlja profesionalno i za nju je plaćen. Jednako toliko HDZ-ovaca, od njih osam, radi u privatnom sektoru. Njihovi kolege iz zajedničkog kluba s HSP-om dr. Ante Starčević i BUZ-om, rade u gradskim institucijama. Gradski zastupnici za predstavljanje građana u Skupštini ne dobivaju plaće, no takozvane volonterske naknade mjesečno dosegnu pristojnu plaću. Za sjednicu Gradske skupštine mjesečno dobivaju paušal od oko 1300 kuna, dok za svaku sjednicu tematskog odbora ili povjerenstva dobiju 1250 kuna. S obzirom na to da je većina zastupnika u najmanje dva odbora, koji se znaju sastati i više puta mjesečno, mjesečni prihod gradskog zastupnika za rad u predstavničkom tijelu najmanje je 3800 kuna.

Komentara 6

GO
golub
18:03 07.04.2015.

Pa to je strašno, na nekoliko mjesta primaju plaće a nigdje ne rade. Svoju djecu su zaposlili da dežuraju, tako da imamo parazite na svojoj grbači i stare i mlade od nikakve koristi.

DE
demokršćanin
18:37 07.04.2015.

Da li remetinečki zatvor ima Nadzorni odbor?Da li je u njemu zaposlen ( uz plaću) i Bandić?

DA
darwil
20:55 07.04.2015.

Najžalosnije je da su ti isti u Gradske institucije i javne zaposlili svoje žene,djecu,braću.....pa tako imamo hobotnicu sa povezanim krakovima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije