Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt još u zraku

Već su je četiri puta 'gradili'. Hoće li peti imati sreće? Evo kad se gradi Sljemenska žičara

sljeme žičara
Foto: Boris Ščitar
1/2
22.01.2016.
u 15:58

Gradnja žičare već krajem ove ili početkom iduće godine. U jedino vozilo ZET-a u kojem nije bilo švercanja, kako kažu bivši radnici na žičari, ponovno bi se moglo ući za Snježnu kraljicu 2018.

Treći put i bog pomaže – voli tako reći gradonačelnik Milan Bandić. Što se tiče sljemenske žičare, čini se da neće biti treće, već pete sreće. Najavio je tako barem Bandić, žičara će se graditi ili krajem ove ili početkom sljedeće godine.

Redovi sve do tunela

Na trasi dugoj četiri kilometra putnici bi se tako trebali voziti već na Snježnu kraljicu 2018., bude li utrke, a generacije Zagrepčana upravo tada provozat će se u kabinama prvi put. Žičare nema sad već gotovo deset godina pa mnogi najmlađi, iako su nekoć bili glavni putnici za vrh Medvednice, još nisu iskušali čari promatranja Zagreba na takav način.

– Čekali bi u redu s roditeljima, cupkajući s noge na nogu, jedva čekajući da uđu u kabinu. Neki bi znali i odustati u zadnji čas, kad bi im objasnili da će u jednom trenutku visjeti i sa 65 metara, ali većina ih je bila jako hrabra pa bi se vozili i nekoliko puta – sa smiješkom se prisjeća najmanjih svojih putnika nekadašnji radnik na sljemenskoj žičari. Kako kaže, vikendom i zimi red za vožnju bio bi sve do tunela, a iako je žičara izgledala dosta derutno, bila je potpuno sigurna.

Foto: Goran Stanzl/Pixsell i Getty Images

Foto: Borna Filić/Pixsell

– Održavali smo mi kabine redovito, ali pred samo otkazivanje motora i njeno zatvaranje 2007. godine bila je stara već 44 godine. A u sve to vrijeme imala je samo jednu nezgodu, i to početkom sedamdesetih – prisjeća se radnik tog olujnog dana kad je žičara jednostavno stala, a dvadesetak ljudi ostalo visjeti u zraku. Bez vode i hrane čekali su 24 sata, dok do njih nisu uspjeli doći vatrogasci i spasioci.

Novo gradsko čvorište

– Bio je to dobar sistem. Na dnu svake kabine postojalo je uže s pomoću kojeg se čitava kabina po potrebi mogla spustiti na tlo – kaže naš sugovornik, čiji su se bivši kolege sa žičare, baš kao i on, već predbilježili za ponovni rad na istom mjestu, čim se žičara završi. Bio je to kao svakodnevni odlazak na izlet, a ne na posao, opisuju bivši tamošnji radnici, koji su nakon prestanka rada na Sljemenu raspoređeni na poslove unutar ZET-a.

Održavali smo mi kabine redovito, ali pred samo otkazivanje motora i njeno zatvaranje 2007. godine bila je stara već 44 godine. A u sve to vrijeme imala je samo jednu nezgodu, i to početkom sedamdesetih

– To vam je možda jedino naše prijevozno sredstvo u kojem nije bilo švercanja. Povratna karta koštala je 17 kuna, ali ako baš netko ne bi imao, pustili bismo ga i besplatno – kažu radnici. Švercanja neće sigurno biti ni na novosagrađenoj, modernoj konstrukciji, koja bi, između ostalog, trebala imati i novu početnu stanicu, smještenu na području Gračana-Dolja. Između osam i deset putnika vozit će se u svakoj kabini nove sljemenske žičare, a do vrha Medvednice Zagrepčanima će u kabinama biti dozvoljen i prijevoz bicikala.

Zona nove donje stanice trebala bi postati “novo gradsko čvorište sjevernog dijela grada”, s obnovljenim okretištem tramvaja, autobusnim terminalom, podzemnom garažom, infopunktovima te pješačkim mostom iznad Gračanske ceste, koji bi spajao stanicu žičare s javnim prijevozom. Posadit će se tu i voćnjaci i urediti zelene površine kako bi putnici svoj prijevoz čekali u što ugodnijem okruženju.

Komentara 25

ZE
zebra11
16:24 22.01.2016.

Odlično.

Avatar Proleter
Proleter
16:56 22.01.2016.

Nećemo žičaru! Hoćemo još fontana! Pas mater.

DU
Deleted user
06:22 23.01.2016.

Koliko je vodoskokoka poteklo od kada nema žićare!? Sjećam se, ovi naši "crveni" su se primili posla i za Godinu dana smo se vozili na Sljeme! Koliko ovim jadnicima treba da sagrade jednu žićaru, kojih je puna Austrija i to mnogo dužih!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije