Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uporabne dozvole

USKOK želi znati kome su sve investitori u Gradu 'dijelili' stanove

23.05.2013, Zagreb - U dvije stambene zgrade u Palinoveckoj ulici sa kucnim brojevima 19 I,J,K,L, na Vrbanima 3, voda i dalje nije za pice, te stanari moraju sami  zamjeniti cijevi u svom trosku. Neki stanari uspjeli su promjeniti cijevi, a oni slabijeg i
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/2
15.09.2015.
u 09:29

U povjerenstvima dobivali stanove za 'oprost' nepravilnosti?

Jesu li pojedini gradski službenici pogodovali investitorima odobravajući uporabne dozvole građevina koje nisu zadovoljavale uvjete Zakona o gradnji, a zauzvrat dobivali stanove i garažna mjesta, pitanje je koje je Večernji list načeo još u lipnju. Slučaj je zanimljiviji jer postoje izvaci zemljišnih knjiga iz kojih se vidi da su pojedinci vlasnici više različitih nekretnina koje s prosječnim plaćama nikako ne bi mogli kupiti bez kreditnog opterećenja. Tražili smo od Grada popis članova povjerenstava za izdavanje uporabnih dozvola od 2000. do 2012. godine s ciljem razotkrivanja korupcije jer postoji osnovana sumnja da su različiti investitori na različitim lokacijama diljem grada "dijelili" stanove i garaže. Grad je u lipnju odbio dati nam imena pozvavši se na Zakon o zaštiti osobnih podataka i Zakon o zaštiti tajnosti podataka, iako javnost ima pravo znati tko su oni jer ne nastupaju kao građani nego kao predstavnici javnih tijela.

Tko su članovi komisija?

I gradonačelnik Milan Bandića u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u 2 izjavio je da ti podaci nisu tajna pa su iz Gradskog ureda za graditeljstvo jučer poslali djelomičan odgovor pravdajući se da nemaju cjelovit popis jer je riječ o "više tisuća uporabnih dozvola koje su osim zaposlenika gradske uprave, potpisivali predstavnici Zagrebačkog holdinga, MUP-a, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva zdravlja, HEP-a, Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM), Hrvatskih voda i Hrvatskih šuma."

Treba reći da Grad uporabne dozvole izdaje isključivo nakon što povjerenstvo odobri da je građevina spremna za uporabu, što znači da Grad mora imati popis svih članova povjerenstava neovisno o tome koja tijela oni predstavljaju.

USKOK-u je ove godine dostavljen dokument jednog investitora koji je 2007. antidatirao ugovor o građevini s uporabnom dozvolom iako su sudionici nadzora građevine posao obavili bez prethodno potpisanog sporazuma. Dostavljeni su mu i izvaci zemljišnih knjiga zajedno s imenom osobe iz gradske uprave koja je potpisom odobrila izdavanje uporabne dozvole.

Jedan od najboljih primjera u kojima je sustav zakazao su Vrbani III., odnosno dvije zgrade u Palinovečkoj 19 i, j, k, l čiji stanari od useljenja 2006. do danas nemaju pitku vodu jer su investitor Geoprojekt i izvođač Zagrebgradnja te nadzornik radova Capital Ing isporučili stanove koji su, osim vode zagađene mineralnim uljima, građeni mimo glavnog projekta, a ipak su uspjeli ishoditi uporabnu dozvolu.

Gradonačelnik ne zna

Odvjetnica Ljiljana Maravić-Pirš i sama je, zastupajući klijente, došla do podataka koji teško kompromitiraju gradske činovnike. O tome je govorila u HTV-ovoj emisiji Labirint ove nedjelje, nakon čega se za slučaj zainteresirao USKOK.

– Pozvana sam na razgovor u USKOK i odazvat ću mu se. Smatram da svaki građanin mora prijaviti nezakonite radnje mjerodavnim tijelima ako o tome posjeduje informacije – kaže Maravić-Pirš.

Gradonačelnika Bandića jučer ujutro novinari su pitali zna li što o povezanosti gradskih službenika i investitora u pogledu izdavanja uporabnih dozvola, što je on zanijekao.

>> Građevinari dijelili stanove članovima gradskih komisija?

Komentara 22

LI
liskovaca
10:01 15.09.2015.

kompletnu državu prodati Njemačkoj, narodu podjeliti novac od prodaje! Kad ne možemo sami, Njemci će to najbolje!

BI
binki
11:51 15.09.2015.

Covjek 6000 kn place kupio 5 stana i neki apartmanic. Kaj je tu cudno kmeri i komunjare ? Sposoban je .

CH
chemica
11:57 15.09.2015.

Lik koji je stvorio takav koruptivan sustav je i opet nevin, kak "mali isusek". Za koga bi inače naši veliki hrvati i još veći lažni katolici glasali...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije