Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Problem

U parku od 210 tisuća kuna nove sprave najviše koriste – mačke

11.12.2014., Zagreb - Djecje igraliste u Vrbanicevoj ulici u kojoj je puno macaka lutalica koje smetaju stanarima okolnih zgrada.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
12.12.2014.
u 10:32

Stanarima mačke smetaju jer se brinu za djecu. Na igralište se svaki dan dolazi igrati 35 djece, a dolaze i polaznici vrtića

Obećali su im ogradu oko novog dječjeg igrališta smještenog između Vrbanićeve, Crvenog križa, Ljudevita Posavskog i Nodilove.

No trn u oku već godinama okolnim stanarima mačke su lutalice, koje se skupljaju odmah pokraj. Često završe i na tek postavljenom toboganu.

Roditelji zbog toga dobro paze ako djecu puštaju na igru.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

– Hodaju za njima i krpicom brišu ispred njih – kažu ljutiti stanari koji su se zbog ovog problema obraćali i Gradskoj četvrti Donji grad, no i samom Gradu Zagrebu. Upravo su stoga zaposlenici GČ Donji grad u posljednje vrijeme gotovo stalno u tom malom parkiću, u koji su ove godine uložili 210.000 kuna da bi postavili nove sprave i traže rješenje. Od Grada stanovnici nisu dobili odgovor.

Redari obilaze park

– Sprave su odlične, no dok se mačke ne maknu, djeca se neće moći u miru igrati. Ni ograda ih neće spriječiti da i dalje dolaze – rekla je Ana Ančica Videc, donedavna predstavnica suvlasnika stanara, a sada vijećnica MO "Kralj Zvonimir". Dolazi tamo 35 djece iz bloka 14 okolnih zgrada, u kojem živi gotovo 800 ljudi, a otkako je prije dva mjeseca park obnovljen, njegovi su česti gosti i polaznici obližnjeg DV-a Vedri dani.

– Oko vrtića postoji minimalan vanjski prostor, zbog čega dolazimo ovamo. Na staro igralište nismo vodili djecu zbog sigurnosti – rekao je ravnatelj Damir Kučan. Svi stanari slažu se da Čistoća i Zrinjevac odlično rade svoj posao, jednako kao i komunalni redar. No problem su članovi udruge za dobrobit i zaštitu mačaka s ceste "S.O.S. ZA MACE" koji svakodnevno mačkama ostavljaju hranu, a i izrađuju im kartonske kućice.

Istekla dozvola

Rješenje za postavljanje šest kućica dobili su i od Ureda za prostorno uređenje, koje je vrijedilo do 6. prosinca. Kućice su i dalje tamo. Udruga "S.O.S. ZA MACE" nema azil, već mačke sterilizira i vraća na ulicu.

- Već u siječnju ćemo sazvati tematsku sjednicu s nadležnim uredima i institucijama i naći rješenje na obostranu korist - kazali su iz GČ Donji grad.

Komentara 16

TR
Trnjanec
11:06 12.12.2014.

Još nisam vidio mačku koja se spušta toboganom! Dobro, ljudi, ima li nečega što vam NE smeta? Mačke su očito sterilizirane i tamo žive. Ne zavijaju u veljači, ne stvaraju buku, sve što rade jest da jedu miševe i štakore. Hajde riješite se mačaka (neljudski ih pobijte, očito to želite), pa da vas vidim onda za mjesec dana kad počnete kmečati i kukati zbog najezde štakora (koji su stoput opasniji od maca) i opasnosti od zaraze. Zašto vam mačke smetaju? Zašto? Zašto si djecu i unuke odgajate da mrze životinje? Zašto čistite krpicom? Znate li da je čistoća pola zdravlja, a prljavština druga polovica? Zašto to činite djeci, zašto im štetite?

CE
cenzura
12:02 12.12.2014.

Nevjerovatno je da u svakom kvartu ima grupica ovakvih likova koji nikaj ne delaju već smišljaju kaj bi delali i kak bi privukli pažnju. Tako su i ovi u silnoj dokolici pozvali novinare kako bi ukazali da njima šestero smetaju mačke. Zaboravljaju da su te mace higijeničari kvarta koje love miševe i štakore i puno su čišće nego one gospe što krpicama brišu tobogane.

ZT
zlo.tocka
11:56 12.12.2014.

Tuzan tekst koji bas prikazuje koliko su ljudi danas sebicni. Macke su zbrinute, imaju kucice i na sigurnom su daleko od prometnica. Vjerojatno su i kastrirane i veterinarski pregledane. Tako da ovoj ekipi u predbozicno vrijeme dajem savijet da ucine nesto dobro za te mace, nahrane ih koji put ili udome. Djecu ne treba micati od zivotinja vec ih ucit da budu obzirna i suosjecajna a gadljivim brisanjem/tjeranjem/slanjem u azil kakvu poruku saljete? Biti cete zadovoljni kad nestanu sve macke parka? Eliminirane? Uzas. Napravite kad ste vec okupljeni nesto korisno, povezite se s udrugom i ponudite pomoc. Ne znam :/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije