Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izumiranje

U klaonicu odvezli 25 turopoljskih krmača koje su ugrožena vrsta

'10.08.2001.Turopolje- Radnici na farmi za uzgoj Turopoljskih svinja Plemenite opcine Turopolje utovaruju svinje u traktor i kamion i odvoze u klaonicu po nalogu veterinarske inspektorice Anete Karaka
Foto: 'Boris Scitar/PIXSELL'
1/3
11.08.2011.
u 12:03

Toj vrsti svinja sada prijeti i izumiranje, jer su na životu u turopoljskom lugu ostale samo četiri turopoljske svinje

Potpis više državne veterinarske inspektorice Anete Karakaš, i tek sumnja na bolest bruceloze bili su dovoljni da odzvone posljednje minute života 25 turopoljskih krmača, inače ugroženih životinjskih vrsta smještenih u Turopoljskom lugu.

Ugiba i 60 praščića?

Smrt ih je dočekala u klaonici mesnice Kurilovčanin, a nakon njihove eutanazije na životu je u čitavoj zemlji ostalo tek stotinjak svinja uvrštenih u Nacionalni program očuvanja izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja u Republici Hrvatskoj te toj vrsti prijeti izumiranje.

– Nemamo detaljno izvješće o tome jesu li svinje zaražene ili samo imaju pozitivnu reakciju na bolest reproduktivnih organa.

Predlažemo da se od tih 25 izuzme nekoliko njih, eutanazira, provjeri se prisutnost bolesti i onda odluči što će se učiniti s ostalima – branili su zaštićene životinje članovi Plemenite opčine turopoljske koji ih uzgajaju. Kažu, za života na otvorenom šumskom prostoru svinja je stekla imunitet na brucelozu jer u protivnom ne bi u gateru imali šezdesetak mladunaca starih do tridesetak dana. Upravo zbog eutanazije krmača, praščićima, kažu plemenitaši, nema pomoći – bez majki uginut će za nekoliko dana.

Borba za život

A do tada će meso 25 krmača, budu li se mesari pridržavali svega što im inspektorica zapovjedi, već biti u prodaji.

Apsurd je tim veći jer plemenitaši koji su zaduženi za njihovu brigu zakonom imaju zabranu svinje liječiti od bruceloze, bolesti koju Europska unija kao takvu ne priznaje i koja nije opasna za ljude. Ne smiju ih uzgajati za kolinje jer novac za očuvanje te vrste iz blagajni izdvajaju i Grad i Županija i država.

– Štetu će plemenitašima nadoknaditi mesnica i ministarstvo. Da su se bolje brinuli, ovo se ne bi dogodilo. One ne smiju biti u kontaktu s divljim svinjama. Ja samo obavljam ono što je moj posao – branila se inspektorica Karakaš. A dok se ispred luga raspravljalo o tome tko je u pravu, krmače su se svim silama borile da ne uđu u kamion koji ih vodi u sigurnu smrt. U gateru su ostale tek četiri svinje, koje očekuju testiranja, i 60 gladnih praščića. Uginu li, plemenitašima, koji su se brinuli o njima, stiže kazna jer zaštićenim svinjama ne smije se dogoditi baš ništa.

– Nema šanse da će preživjeti, mi ih ne možemo hraniti na bočicu – kažu plemenitaši.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije