Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRIGA ZA STARE

Spasonosni alarm "bdije" nad starima i nemoćnima

10.11.2002.
u 00:00

* Ove godine alarm je u udruzi aktiviran 2491 put, 40 intervencija bilo je zbog pada ili nagla pogoršanja zdravlja, a brojni su pozivi osamljenih korisnika

Stari, teško pokretni i invalidni građani koji se još mogu brinuti o sebi, a žive sami, uz pomoć "obične" daljinske tipkice mogu dobiti 24-satno dežurstvo nad svojim životom. Riječ je o tzv. socijalnom uređaju s daljinskim upravljanjem Udruge za pomoć starijim i invalidnim osobama "Prisutnost", koji u slučaju potrebe aktiviraju i dobivaju pomoć preko telefona.

- Imala sam dva telefona u kući. No, da nije bilo ove daljinske tipkice, koju nosim oko vrata, kobni me je pad, pri kojem sam slomila kuk i ruku, nedavno mogao stajati života - govori 81-godišnja Zdenka Jurinjak, kojoj je zahvaljujući alarmnom uređaju "Prisutnosti", pružena pravodobna liječnička pomoć.

Danas živi s kćerinom obitelji. No, i dalje je često sama pa tipku koja "bdije" nad njom i pruža joj osjećaj sigurnosti, poput još 135 starijih građana članova Udruge, ne ispušta iz ruku.

- Pritiskom na daljinski upravljač, koji naši korisnici nose na ruci ili oko vrata, njihov uređaj automatski uspostavlja vezu s našim dojavnim centrom, uključuje računalo i izbacuje sve prijavljene podatke korisnika - veli socijalna radnica Đurđa Hajdinjak, predsjednica Udruge i voditeljica projekta, koji je već četvrtu godinu smješten u potkrovlju isusovačke crkve na Jordanovcu.

Kako bi doznao razlog poziva i stanje korisnika, dežurni operater naziva ga telefonom i, prema potrebi, savjetuje ili poziva mjerodavnu službu za pružanje pomoći (hitnu, policiju, vatrogasce...). Sve to vrijeme ostaje s njime na vezi kako bi mu olakšao trenutke straha i neizvjesnosti. Ne odgovori li korisnik na poziv, slijedi dojava osobi ili instituciji koju je umirovljenik prijavio da ima ključ njegova stana (djetetu, rođaku, susjedu)...

Samo u ovoj godini alarm je u "Prisutnosti" aktiviran 2491 put. Oko 1000 poziva bilo je tehničke prirode (zamjena baterije, namještanje zvučnika koji imaju domet i 200 metara...). Zbog pada ili nagla pogoršanja zdravlja bilo je 40 intervencija, a ostalo su uglavnom bili alarmi osamljenih korisnika željnih razgovora. Čak ih je 80 posto, naime, starije od 80 godina i žive sami, pa ih Udruga i sama poziva jednom ili dva puta mjesečno (2794 poziva).

- Socijalni uređaj korisnici ne kupuju, već se njime koriste uz plaćanje mjesečne naknade. Ona iznosi pet posto njihove mirovine, u prosjeku 80 kuna - kaže Đ. Hajdinjak.

Zahvaljujući zakladi Recobot, pateru Stjepanu Kušanu i drugim donatorima, upravo je osigurano još 100 socijalnih uređaja te se potencijalni korisnici ili članovi njihovih obitelji mogu javiti na telefon Udruge 23-46-126.

J. Rak Šajn

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije