Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Samoborske razglednice oživljavaju grad kakav je nekad bio

samobor
VL
Autor
Mateja Šobak/VLM
24.10.2012.
u 10:30

Set s motivima grada – za svaki mjesec u godini – i stolni je kalendar. Autor novog suvenira je bračni par Krajačić iz lokalnog obrta.

Brojni turisti koji u navraćaju u Samobor sada mogli ponijeti ili poslati svojim kućama razglednice koje je osmislio bračni par Krajačić iz samoborskog obrta Srčeko. Oni su  upravo na poštanskim kartama kroz fotografije prikazali dušu te bit svoga grada.

– Samoborske razglednice dolaze u setu od 12 za svaki mjesec, a svaka od njih prikazuje određeni motiv Samobora tijekom godine u različito godišnje doba – objasnila je Silva Krajačić, koja je sa suprugom Josipom autorica novog samoborskog suvenira.

Set razglednica, prvotna namjena im je bila da se šalju kao pismo bez kuverte jer je na taj način pošiljka bila jeftinija, stoji 35 kuna, mogu se kupiti i pojedinačno, a spojene zajedno čine i svojevrsni stolni kalendar.

– Fotografijama smo željeli pomoći ljudima da dožive grad kakav je danas, ali i kakav je bio nekoć – rekla je Silva Krajačić na čijim se razglednicama, osim fotografija, nalaze i stihovi, kako ona kaže, na pravom samoborskom kajkavskom narječju. Jedna od najdražih samoj autorici fotografija je na prvoj je razglednici seta koja predstavlja siječanj, na kojoj je ona u narodnoj nošnji kako u ruci drži demižon, a pokraj nje je Samoborček, vlak koji je nekoć povezivao Samobor sa Zagrebom.

– „Samoborci piju vino z lonci, Samoborke samo z demižonke“, a mislim da smo to i pokazali – kroz smiješak rekla je Silva Krajačić te dodala kako je sam grad vrlo teško snimiti dok se ne upoznaju ljudi koji ga i čine.

Srčeko je suvenire Samobora započeo izrađivati prije deset godina, kako njegova vlasnica kaže, iz nevolje, kad je ona ostala bez posla.

Ključne riječi

Komentara 2

MI
mightymraz
10:55 24.10.2012.

Samobor je stvarno prekrasni grad! Nisam znao da nema svoje razglednice. Eto, drago mi je da sada ima :)

LI
liliZG
11:07 24.10.2012.

I meni je drago, niti ja nisam znala da jedan tako lijep , mali grad, u koji svi dolazimo bar na kavu i kolače nema svoje razglednice,.........bravo....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije