Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Mesnička

Pješaci i vozila u istoj razini, 
bez oznaka za kolnik i nogostup

05.09.2014., Zagreb - Radovi na uredjenju Mesnicke ulaze u zavrsnu fazu. Nakon izmjene instalacija u tijeku je postavljanje granitnih kocki na kolniku i plocnicima. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
06.09.2014.
u 14:30

Stanari Mesničke upozoravaju na sigurnosni problem - za prvog snijega neće biti zaštite za pješake.

I dok se radovi na rekonstrukciji Mesničke ulice, jedne od najprometnijih u samom centru grada, privode svome kraju, u završnoj fazi, za postavljanja kocaka jasno je - odstupilo se od početnih natječajnih elemenata uređenja spomenutog dijela grada.

Naime, prvotno raspisana dokumentacija, ona iz 25. veljače ove godine između ostalog predviđala je zadržavanje u potpunosti postojećeg profila ulice, kao i uzdignuti kameni rubnjak, da bi se pri kraju radova upravo od tog, između ostalog sigurnosnog elementa odvajanja pješaka od prometa, odustalo, a pješake i vozila stavilo u isti "nivo". I dok u Gradu tvrde kako su zadovoljeni svi sigurnosni elementi, već sada iako radovi još uvijek traju, Večernjakovi čitatelji upozoravaju - ovakvo rješenje neprimjereno je i nesigurno za sve pješake jer Mesnička ulica, kako je barem zasad plan, i dalje ostaje otvorena za sav promet.

I dok još uvijek nisu postavljene ni oznake koje mogu barem donekle jamčiti sigurnost pješaka, kao ni označeni elementi smjera kretanja, od radnika koji uređuju ulicu doznajemo kako je u planu postavljanje takozvanih "mačjih očiju" za označavanje pješačkog dijela staze, kao i bakreni takozvani „čepovi/gumbi" za razgraničenje lijeve i desne prometne trake, isti oni kakvi su postavljeni na gornjogradskom Markovu trgu, iako oni početnom natječajnom dokumentacijom i troškovnikom nisu predviđeni.

Dapače, kako neslužbeno doznajemo iz Grada, razlog ovakve promjene nedovoljna je širina nogostupa koja je bila i problem prije uređenja Mesničke pa je izravnavanje bilo jedino rješenje da bi se osiguralo nesmetano kretanje osoba u invalidskim kolicima i pješaka.

– Ovakvo uređenje suprotno je odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Padne li snijeg ili kiša, ako i doista postave tzv. „mačje oči" koje proklizuju što zbog skliskog kolnika, a što zbog nagiba i zavojitosti Mesničke, neće spriječiti ili barem umanjiti mogući kobni ishod jer postaju nevidljive pod snježnim nanosom čiji smo svjedoci posljednjih godina– upozorava na potencijalne probleme stanar Mesničke ulice Dragan D.

Sporno je također, kažu ostali stanari, što su kanalice kojima bi trebala otjecati padalina također izjednačene pa će voda umjesto u kanalizaciju teći posvuda po ulici ili u njihove objekte.

Komentara 19

MA
maspok
18:32 06.09.2014.

Prva asocijacija je strah . Znamo da među ljudima postoji jedan broj divljaka, primitivaca, pijanih , drogiranih, pa ukoliko ne budu postavljeni stupići ( makar se netko zbog toga i obogatio ) sigurnosti za odrasle, a naročito za djecu je drastično smanjena. Zamišljam nekog motoristu koji će zbog nemogučnosti preticanja lijevom stranom, jurnuti na brzaka desnim nogostupom, a iz neke veže u tom trenu izađe neko djete, potpuno sigurno da nogostupom hodaju samo ljudi, mačke i peseki. Ako ne bude stupića ili neke ograde, biti će to nogostup smrti......

ST
StingerMissile
20:58 07.09.2014.

Gledam komentare od početka i zanimljivo je da pavo24 svaki put kad ga se spusti ili izjednači s palčevima odjednom u par minuta skoči za 5-6 mjesta. Pozdrav plačenim a d m i n i m a.

DU
Deleted user
08:36 07.09.2014.

kako je izgledala ta uličetina sad je to super.pustimo da struka odradi posa do kraja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije