Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krivo je vrijeme...

Pčele su 'poludjele', roje se i na špici

08.06.2012., Zagreb - Roj pcela zaposjeo je mlado stablo na tramvajskoj stanici na Trgu Eugena Kvaternika. Djelatnici policije cuvali su stablo do dolaska zaposlenika Pcelarskog dezurstva Drazena Jermana koji je pcele preselio u kosnicu.   Photo: Davor Pu
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.05.2016.
u 13:37

Izvode svoj svadbeni ples, kažu stručnjaci, jer misle da je drugi put stiglo proljeće. Nijedan ubod nije prijavljen. Nema razloga za brigu, tvrde, jer su tijekom razmnožavanja zajednice koncentrirane isključivo na sebe.

Pijete li kavu na subotnjoj špici – susrest ćete se s rojem pčela. Parkirate li svoj bicikl na Trgu bana Jelačića, ispod sjedala dočekat će vas – roj pčela. Šećete li se pokraj Mimare, na hidrantu ćete zamijetiti – roj pčela. Odete li u Muzej za umjetnost i obrt, na samoj zgradi dočekat će vas – roj pčela.

To su samo neke od dvadesetak intervencija koje je ovog proljeća imala Gradska pčelarska služba, a razlog je vrlo jednostavan, objašnjavaju, pčele nisu sigurne koje je godišnje doba.

Na punom Cvjetnom

– Proljeće je ove godine počelo još u veljači, koja je bila pet stupnjeva toplija od prosjeka. Topao je bio i ožujak, kao i dio travnja, pri čijem je kraju vrijeme postalo strašno loše i hladno. Sad je opet sunčano, tako da se svadbeni ples pčela ove godine protegnuo čak na tri mjeseca, dok inače traje oko mjesec dana – kaže Damir Rogulja, predsjednik udruge pčelara Pčelinjak i jedan od pripadnika Gradske pčelarske službe.

Zagrepčani, međutim, dodaje, nemaju razloga za brigu. Rojenje pčela njihov je normalni životni tijek, a kad je razmnožavanje pčelinje zajednice u tijeku, one su ionako koncentrirane isključivo na same sebe.

– Nema apsolutno nikakvih opasnosti. Primjerice, pčele koje smo uklanjali s Cvjetnog u subotu došle su onamo u vrijeme kad je trg bio posve pun. Ali one su išle za svojim poslom, nikad nitko nije prijavio da ga je ubola pčela iz roja – ističe Rogulja koji u Gradskom pčelarskom društvu, baš kao i njegovi kolege, volontira.

Na terene pčelari izlaze ako ih građani pozovu direktno ili pak kao odgovor na poziv službe 112.

Vatrogasci, upomoć!

– Uglavnom sve rješavamo sami, ali ima situacija u kojima moramo pozvati pomoć.

Imali smo slučaj na Kvatriću kad se roj smjestio na vrhu javora te smo morali zvati policiju i vatrogasce da nas dignu na drvo kako bismo mogli skupiti pčele – kaže Rogulja, koji roj, kad ga skupi s kolegama, uglavnom nosi na Opatovinu.

Ondje se mladim pčelama zatim bavi Udruga za kreativni razvoj.

– To su djeca iz domova za odgoj djece i mladeži, a i bivši ovisnici, kojima je upravo bavljenje pčelama zanimacija i odlična terapija – ističe Rogulja, koji je s kolegama pčelarima samo lani u Zagrebu imao oko 350 intervencija. Osim rojeva pčela, građane su “oslobađali” od osa i stršljena.

Komentara 2

Avatar Tetec Cinober
Tetec Cinober
22:42 26.05.2016.

🐝najkorisniji stvor na planeti CUVAJMO IH

Avatar ankabutorac
ankabutorac
08:57 27.05.2016.

Pa kaj se cudite...sve smo zbetonirali, uzimamo zivotinjama njihova podrucja pa dolaze u grad...kod nas na autobusnoj stanici cesto ceka lisica...valjda hoce s busom u grad, a preko ceste trci rakun, po parkovima ruju divlje svinje....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije