Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvrsno postignuće

Olimpijci kojima su brojke kao igra

14.07.2014., Zagreb - Dolazak ucenika u Zracnu luku Zagreb koji su osvojili medalje na matematickoj olimpijadi odrzanoj u Capetownu. Erik Banek.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
15.07.2014.
u 14:46

Zlatnu medalju u Južnoj Africi osvojio je Mislav Balunović, maturant iz Slavonskog Broda, a srebrni je i Zadranin Daniel Paleka, učenik 2. razreda

Hrvatski srednjoškolci među najboljim su matematičarima u svijetu, a potvrdu za takvu ocjenu njih je šestero sinoć i donijelo oko vrata iz dalekog Cape Towna u Južnoafričkoj Republici.

Ondje je održana 55. Međunarodna matematička olimpijada s koje se naša ekipa vratila s najvišim priznanjima osvojivši među 101 zemljom i visoko 29 mjesto za Hrvatsku. Zadatke je najbolje riješio Mislav Balunović iz Slavonskog Broda koji je dobio zlatnu medalju no u Hrvatsku se nije vratio jer je otputovao na Informatičku olimpijadu na Tajvan.

Nagrade su osvojili i Zadranin Daniel Paleka te Zagrepčani Vlatka Vazdar, Adrian Beker i Petar Orlić iz XV. gimnazije te Erik Banek iz V. gimnazije. Oni su dva dana rješavali matematičke zadatke s još 560 učenika iz cijelog svijeta.

- Imali smo tri zadatka i četiri i pol sata što možda izgleda puno no to su zadaci gdje treba puno razmišljati pa je dobro ako se stignu riješiti i dva - pojasnio je Adrian Beker. Učenici su pojasnili kako je za zlato trebalo riješiti sve zadatke što je uspjelo pak samo najboljima od najboljih.

- Ti teški zadaci napravili su razliku među nama, a najbolji su pak bili jedan Australac i Kinez dok su na začelju ostali brojni natjecatelji iz afričkih država koji nastupaju po prvi put - kazala je Vlatka Vazdar. Za razliku od svojih mlađih kolega, njoj je ovo već treća matematička olimpijada.

- Letjeli smo 13 sati, a šok je bio kada smo iz naših ljetnih krajeva stigli u zimu što smo osjetili noću jer nije bilo grijanja. Inače nam je bilo jako lijepo - ispričala je Vazdar. Učenike su cijelo vrijeme bodrili i mentori, Mea Bombardelli i Tonči Hokan koji je i autor jednog od šest natjecateljskih zadataka.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije