Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZBJEGLIČKA KRIZA

Prva skupina izbjeglica stigla je na Zagrebački velesajam

izbjeglice Velesajam
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/30
17.09.2015.
u 22:22

Na Velesajmu, osim 2600 pripremljenih madraca, postavit će se 40 prijenosnih WC-a, 26 tuševa i 26 umivaonika.

Prva skupina izbjeglica u kasnim večernjim satima stigla je na Zagrebački velesajam.

Na Dnevniku 3 HTV-a objavljeno je da je oko 22.15 sati stigao prvi autobus iz Ježeva s nešto više od 50 izbjeglica te da su svi registrirani i upisani te su ušli u Paviljon 1. U krajnjem slučaju Zagreb bi mogao primiti gotovo 7000 ljudi. Izbjeglice se sutra spremaju prema Sloveniji, makar pješke, a neki i vlakom, javlja HTV.

Podsjetimo, na Zagrebačkom velesajmu, kod ulaza Zapad 2, paviljoni 1 i 2 ranije se užurbano pripremalo za prihvat izbjeglica. Kako je ranije poručio gradonačelnik Milan Bandić, na Zagrebački velesajam već večeras moći će pristići 1500 izbjeglica, a za 48 sati paviljoni će biti spremni za prihvat 3000 ljudi.

Na Velesajmu, osim 2600 pripremljenih madraca, postavit će se 40 prijenosnih WC-a, 26 tuševa i 26 umivaonika.

– Hrvatska polaže ispit humanosti. Ured za krizna stanja ovdje priprema prostor i Velesajam će biti spreman najkasnije do 20 sati. Osobno mogu primiti dvije obitelji u svoju vikendicu – poručio je ranije gradonačelnik Milan Bandić. Napomenuo je kako se u Hrvatskoj ipak očekivalo da će nas val izbjeglica mimoići i da se tome olako pristupilo.

– Hoće li Grad Zagreb biti usputna stanica ili će izbjeglice odlučiti malo ostati, za bilo koju od te dvije varijante Grad Zagreb je spreman. Zagreb je prije svega human i solidaran. Zadnja dva dana svi gradski uredi u visokom su stupnju pripravnosti – kazao je Bandić, poručivši da ne želi forsirati odgovornost nijedne državne institucije.

Uz Ježevo, Dugave i Velesajam, bude li potrebe, Grad Zagreb spreman je za prihvat izbjeglica otvoriti i hotel u Remetincu, prostore u Kosnici, Gradu mladih, a, kako je poručio Bandić, mogu se osigurati i dvorane.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama priopćio je kako su za mogući smještaj migranata u pripravnosti Prihvatilište Kosnica s kapacitetom za prihvat 50 osoba, Hotel Porin s kapacitetom za prihvat 600 azilanata, dva paviljona na Velesajmu u kojima je ukupno moguće zbrinuti 1500 do 2000 osoba, te dvije dvorane u kojima je moguće zbrinuti oko 800 osoba.

Pripremljena je sva logistika potrebna za prihvat i boravak migranata, kao i sve preventivne epidemiološko-sanitarne aktivnosti i sigurnosna kontrola. Osigurani su prevoditelji, 2600 madraca, posteljina i deke, osigurani su suhi obroci, voda i dovoljan broj sanitarnih čvorova. Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje jedna Postrojba opće namjene civilne zaštite Grada Zagreba mobilizirana je i poslana na ispomoć za podizanje šatorskih naselja u Ježevu. Specijalističke postrojbe civilne zaštite Grada Zagreba su u pripravnosti.

>> Navala na autobuse u Tovarniku, izbjeglice probile policijski kordon. U Hrvatsku ušlo 7300 izbjeglica. Vlak sa 900 putnika krenuo prema Vinkovcima

>> VIDEO: 'Sve ću da vas pobijem!' viknuo je dugogodišnji azilant i velikim kamenom pogodio snimatelja Mreže

Komentara 71

Avatar Trpimir
Trpimir
17:47 17.09.2015.

Kaj?! Ove razularene zvijeri koje razbijaju i protestiraju gdje god stignu necivilizirane cete staviti na prostor naseg zagrebackog velesajma??!! Vi niste normalni!!!

US
USA
17:54 17.09.2015.

Ovoga blesana pod hitno treba smjestiti u ludnicu. Pa nije ovo elementarna nepogoda ili da te ljude netko oruzjem natjerava. Svi su do jucer bili godinama u kampovima za izbjeglice u Turskoj, muslimanskoj, sigurnoj zemlji clanici Nato-a. Ovdje koliko se sad vidi ima 25% Sirijaca, a ostalo su stanovnici zemalja gdje nema rata. Ovo je odvratno glumljenje humanosti. A idio...t od pre,ijera potice da oni sami pronalaze puteve preko granice. I to javno kaze. Ovo nije samo ugroza fizicka drzave kad nepoznati ljudi bez drzavljanstva tumaraju po njoj. Ovo je mentalna ugroza naseg zdravog razuma. Objavljivati kako novinarka HRT-a oblaci carapice djetetu, kao da je djete sad s ocem pobjeglo s prve crte pa su sve ostavili tamo. Zar je iz Turske stiglo boso, a tat spasio IPhone. Kolektivno ludilo.

Avatar stomih
stomih
17:51 17.09.2015.

Referendum za hitno zatvaranje granice!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije