Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska groblja

Na Dušni dan blagoslov grobova

28.10.2016., Zagreb  Odra, mjesno groblje, uredjenje grobova povodom blagdana Svih svetih. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/4
30.10.2016.
u 13:30

U Odri se ukapaju doseljeni Zagrepčani, a Stenjevčani u Brdovcu jer je pogreb na grobljima izvan grada puno jeftiniji

Da ne ostanu tragovi od kamenca, spomenici su se čistili destiliranom vodom, a kako bi kulir opet izgledao kao nov, laštio se lanenim uljem. Prilazi do grobova pometali su se, a od sunca izblijedjeli aranžmani bacali u kontejnere, ne bi li se napravilo mjesto za nove.

U Brezovici od 14. stoljeća

I mala gradska groblja, poput onog u Svetoj Klari, Odri, Gornjem Vrapču, Cerju, Šestinama, Kašini te Lučkom ovih su dana puna Zagrepčana koji svojim najmilijima uređuju posljednja počivališta.

– Prije Sisveta obvezno, ali i za Uskrs, na imendane, na Marijino i Jurjevo – objašnjavala je svoj raspored uređivanja obiteljske grobnice Ljubica Banek, kojoj na groblju u Odri počivaju svekar i svekrva. Ova 69-godišnja Turopoljka, kako sama za sebe kaže, sa 17 se godina u Zagreb udala iz Dalmacije, a njezini su joj Baneki bili kao drugi roditelji.

– Najmanje je to sad što mogu učiniti za njih. Redovito im uplatim i mise, a obvezno dođemo na groblje i na Dušni dan, kad svećenik blagoslivlja grob svakog pokojnika – rekla je Ljubica Banek iz Odre, gdje se pokojnici, Turopoljci, ali i doseljeni Zagrepčani, pokapaju posljednjih 160 godina. Čini to odransko groblje jedno među mlađima u Zagrebu, u kojem građani svoje mrtve pokapaju još od 14. stoljeća. Tada su službeno počeli pogrebi na groblju u Brezovici, u kojoj se trenutačno nalazi oko dvije tisuće grobova. Upola manje posljednjih je počivališta u Svetoj Klari, gdje su se jučer Zagrepčani također pripremali za blagdan.

– Bili smo već na Mirogoju i Miroševcu jer će na Sisvete tamo biti prevelika gužva. Ovamo ćemo doći zapaliti lampaš teti Ani, koja nas je voljela kao svoju djecu – rekla je Vesna Brisek, inače iz Sloboštine.

Mjesta ima samo na Markovu polju

Nije ona jedina koja se odlučila na ukop bližnjeg na kvartovskom groblju jer Mirogoj i Miroševac, osim što su skupi, kažu Zagrepčani, potpuno su i zauzeti.

– Mjesta ima samo na Markovu polju, koje je nama jako daleko. U Zagrebu je pogreb i dosta skup, pa smo se mi odlučili na županijsko groblje – kazala je Marta Kikaš iz Stenjevca, koja će svom ocu na grob cvijeće i aranžmane odnijeti na groblje u Brdovec. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije