Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Oldschool večeri"

Muzej oldtajmera na otvorenom: Stari bicikli, motori, automobili...

'06.09.2012., Zagreb - U organizaciji Oldtimer cluba Ferdinand Budicki, a uz podrsku Grada Zagreba, na Britanskom trgu pokrenute su Old school veceri na Britancu, u okviru kojih ce se na prostoru tog
Foto: 'Davor Puklavec/PIXSELL'
1/3
08.09.2012.
u 12:00

Svakog tjedna izmjenjivat će se stara vozila i obogaćivati program na radost turista i Zagrepčana

Britanski trg nova je nezaobilazna destinacija četvrtkom za sve koje zanima povijest automobilizma, a ima li boljeg načina od vraćanja u prošlost nego sjesti u neko od vozila koja se više i ne susreću na cesti. ‘Old school večeri’, odnosno izložba oldtajmera, oživila je po mnogima inače pust trg u samom centru grada i dala mu novo kulturno i turističko značenje.

Puno truda i rada

U svojim starim, ali zavidno uređenim automobilima tijekom večeri pristizali su vlasnici koji su ih svojim entuzijazmom očuvali od hrđe i propadanja, a među njima je bio i Igor Vojvodić, vlasnik mini morrisa iz 1969. godine.

– Kupio sam samo školjku automobila prije tri godine bez ikakvih drugih dijelova, a nedavno sam registrirao automobil i već za vikend idem njime u Šibenik. Mehaničke radove obavio sam sam, limariju su mi pomogli prijatelji, a dijelove sam nabavljao na susretima vlasnika mini morrisa u Europi – kazao je Vojvodić.

U obnovu vozila utrošio je oko tri tisuće eura, a iako kaže da je njemu neprocjenjiv, na tržištu dostiže cijenu od čak osam tisuća eura.

Posjetitelje ipak nije toliko zanimala cijena koliko proces obnove i snaga motora, a mnogi nisu odoljeli sjesti za njegov upravljač.

– Nedavno sam u jednoj TV emisiji vidjela sličan restaurirani automobil. Zanimljivo je vidjeti koliko je potrebno truda i novca da se takvo što dobije – oduševljena je posjetiteljica Lucija Malić. Dodala je da stanuje u blizini te da je događaj oživio Britanac.

Mnoštvo posjetitelja


Pojedinci, obitelji sa znatiželjnom djecom, kolekcionari starina te drugi ljubitelji starih vozila izmjenjivali su se tako tijekom večeri, a organizatori su najavili da će ih sljedeći četvrtak posjetiti i gradonačelnik.

– Na izložbi će se svakog tjedna izmjenjivati stara vozila, a samom Britancu time dajemo autentičan sadržaj koji je dugoročna atrakcija za Zagrepčane, ali i turiste – kazao je Valjak.

Dodao je da će na Britanskom trgu ostati sve dok se ne otvori Muzej automobilizma, a možda i poslije, te da će se tijekom zime skloniti pod šator. Osim automobila, ondje se mogu razgledati i stari bicikli, motori, pa čak i stara kabina sljemenske žičare. Cijelu večer puštaju se i stare snimke automobila, a može se razgledati i izložba fotografija. Inače, cijeli postav na otvorenom dio je budućeg muzeja automobilizma ‘Ferdinand Budicki‘ koji će na proljeće otvoriti svoja vrata u prostorima bivše tvornice Pluto na Zavrtnici.

Komentara 1

Avatar arcanius
arcanius
12:34 08.09.2012.

slike katastrofa, kupite fotoaparat.... moj ixus75 bolje slike okida!.... i kakav je to muzej starih automobila ako su bila dva citroena i par minija?.... ili su vam baterije krepale, pa nije bilo slikanja?....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije