Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko je veći Hrvat

Lokalni izbori 
u Zagrebu utrka su Plenkovića i Hasanbegovića

Plenković i Hasanbegović
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
04.04.2017.
u 09:33

Natjecanje u hrvatstvu obilježilo je početak kampanje Drage Prgometa i Brune Esih kako bi privukli desno biračko tijelo

Sada je posve jasno da je kampanja za lokalne izbore u Zagrebu, kada je riječ o HDZ-ovu kandidatu Dragi Prgometu i nezavisnoj Bruni Esih, koja za sebe kaže da predstavlja autentični, Tuđmanov HDZ, zapravo politička utakmica Andreja Plenkovića (koji je izabrao Prgometa) te Zlatka Hasanbegovića (političkog pokrovitelja Brune Esih).

Ratni zapovjednici

Još preciznije, to je utrka koja će izmjeriti snagu Andreja Plenkovića, odnosno Zlatka Hasanbegovića, kao glavnog reprezenta HDZ-ove desnice. U ovoj fazi kampanje ni Drago Prgomet ni Bruna Esih ne bave se temama koje se tiču Zagreba, nego im je kampanja visoko ideologizirana. Još preciznije, svodi se na dokazivanje tko je veći Hrvat i domoljub. U Prgometovoj kampanji angažirani su ministri Tomo Medved i Damir Krstičević, ratni zapovjednici, čija je zadaća prisnažiti Prgometovo “hrvatstvo” i sudjelovanje u ratu. Prgomet se na ovim izborima, kao neželjeno dijete dijela desnijeg HDZ-a, našao u neobičnoj situaciji da mora dokazivati svoje domoljublje desnijem biračkom tijelu iako je kao liječnik sudjelovao u ratu, izlagao se opasnostima, izvlačio ranjenike iz minskih polja.

Njegov imidž kod desnijih birača popravlja i general-bojnik Miljenko Filipović, šef HDZ-ove zajednice branitelja “Gojko Šušak”, koji podupire Prgometa u kandidaturi za gradonačelnika Zagreba. Da je stvarna “meta”, odnosno protukandidat, zapravo, Zlatko Hasanbegović, svjedoči i to što je Prgomet gostujući kod Aleksandra Stankovića prvi put javno rekao da mu je žao “što Hasanbegović nije pokazao hrabrost kada je njegova generacija odlazila ratovati, nego se naslikavao s posuđenim kapama”. Kada je HDZ preuzimao Andrej Plenković, kako bi zadobio povjerenje i desnijeg dijela stranke, za svog šefa unutarstranačke kampanje izabrao je umirovljenog generala Damira Krstičevića (sada ministra obrane). U HDZ-u Krstičevića i Medveda guraju kao autentične branitelje i domoljube želeći s njima otpočetka parirati Zlatku Hasanbegoviću, koji uživa golemu popularnost u desnom biračkom tijelu.

I u HDZ-u i oni bliski Bruni Esih najavljuju da će se kampanje tih dvoje kandidata ipak uskoro usmjeriti na komunalne, zagrebačke teme.

Šukeru nije pomoglo

Prgomet tako u četvrtak u zagrebačkom HDZ-u predstavlja svoju vladu u sjeni, odnosno suradnike za ključna područja gospodarstva, prometa itd. Bruna Esih pak uskoro predstavlja svoj program za Zagreb. Budući da su izbori 21. svibnja (prvi krug), a da između padaju uskrsni blagdani, za očekivati je da će zagrebačke teme doći na red početkom svibnja. Dotad će se na relaciji Prgomet – Esih – Hasanbegović, očito, i dalje truditi uvjeriti birače s desnog spektra tko je “autentični HDZ-ovac”. U Prgometovoj kampanji velikim dijelom sudjeluje i šef HDZ-a Andrej Plenković, a za očekivati je da će se uključiti i ostali ministri osim Krstičevića i Medveda. Tako je i bivši ministar financija Ivan Šuker za lokalnih izbora 2005. u Velikoj Gorici i 2006. na ponovljenim izborima u tom gradu bio angažirao gotovo cijelu Sanaderovu Vladu... To tada HDZ-u u Gorici ipak nije osiguralo pobjedu.     

>> Prgomet: Žao mi je što Hasanbegović nije pokazao hrabrost nego se naslikavao s posuđenim kapama

>> Prgomet poslao poruku HDZ-ovcima koji ga ne podržavaju u borbi za gradonačelnika Zagreba

Komentara 56

HE
herco1
10:13 04.04.2017.

bavite se totalno nebitnim stvarima i izmišljate gluposti o tome tko je veći Hrvat ili domoljub samo kako bi maknuli fokus sa Banditića i one Mrak Anke...pišite nam malo koliko su oni milijuni pokrali..Banditić iz proračuna grada Zagreba, a Mrak anka na obnovi u gunji...sigurno sada čitaju vaše članke i umiru od smijeha iz vikendica kupljenih od našeg novca... a članak vam veze sa vezom nema.. i jedini tko bi od svih kandidata mogao pomoći Zagrebu je g.Prgomet....školovan i uspješan lječnik..a to što je bio u Domovinskom ratu još je jedan plus....znači da je hrabar i častan..vrijedan i sposoban...

AM
anka.mrak.trol
10:28 04.04.2017.

nemojte za mene glasat jer sam odvratna sama sebi

PE
petra777
10:21 04.04.2017.

Nije bitno tko je koga predlozio bira se gradonačelnik Zagreba,Prgomet se iskazao već u ratu dok je liječio naše branitelje i pomagao ljudima te može uvelike doprinjeti gradu Zagreb.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije