Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uporabne dozvole

Još se ne zna tko je sve za 'žmirenje' na pogreške u gradnji dobio stan

zgrada gradnja
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
20.09.2015.
u 19:54

U tijelima je za dodjelu uporabnih dozvola za zgrade bilo do 49.000 ljudi, što članova gradske uprave Zagreba, što državnih tijela...

Sve je više indicija koje pojačavaju sumnju da su se pojedini  djelatnici zagrebačke gradske uprave, a moguće je i zaposlenici državnih tijela, okoristili jer su bili članovi povjerenstava za izdavanje uporabnih dozvola za izgradnju zgrada. Riječ je o objektima investitora i izvođača koji su najviše gradili po Zagrebu u proteklih desetak godina, a koji su s Gradom mijenjali zemljišta više od ostalih.

Stalni i povremeni

Grad Zagreb je, podsjetimo, Večernjem listu još u lipnju odbio dati imena članova spomenutih povjerenstava, pozivajući se na tajnost podataka, da bi ovaj tjedan promijenio stav, bez obrazloženja zbog čega tako nije postupio odmah. Gradonačelnik Milan Bandić tvrdi da je u povjerenstvima sjedilo i do 49.000 ljudi te da nije moguće dostaviti imena svih članova. To, međutim, doznajemo, nije točno jer postoje stalni članovi i oni koji se izmjenjuju, a u prosjeku ih je sedam po povjerenstvu. Od 2000. do danas izdano je više 7000 uporabnih dozvola.

Gradonačelnik Milan Bandić od medija traži da dostavimo točne lokacije za koje želimo popise članova povjerenstava, što smo učinili u utorak, a odgovor i dalje čekamo jer je “preopširan”. No, pretragom zemljišnih knjiga, zahvaljujući adresama koje su osobe navele i u sudskom registru, otkrili smo visoke gradske dužnosnike koji imaju stanove na Ravnicama, a gradila ih je tvrtka Geoprojekt.

Otkriveno je i da predsjedavajuća osoba jednog povjerenstva za izdavanje uporabnih dozvola, inače arhitektonske struke, ima 16 stanova u Zagrebu, a vlasnici su i članovi njezine obitelji. U emisiji Labirint HTV-a prošle nedjelje spomenut je prvi gradski službenik koji je, zajedno sa suprugom, vlasnik šest stanova i garažnih mjesta u jednom novoizgrađenom kvartu.

Već se dugo priča...

– O tome se dulje priča. Institucije pravne države nisu radile i ne rade svoj posao jer je očito da Porezna uprava ne provjerava podrijetlo imovine, za što se uvodio OIB. Korupcija je omogućena još od pretvorbe i privatizacije jer tada nije jasno definiran zakon prema kojem vlasnik možeš biti onda kad dokažeš da si to i platio. Dok sam bio saborski zastupnik, taj sam prijedlog uputio u proceduru i nije prošao – kaže Pero Kovačević iz Službe za unutarnju reviziju i kontrolu Holdinga, dodajući da se u ovoj priči okoristio “treći ešalon javnih službenika”.

Komentara 23

Avatar links
links
07:47 21.09.2015.

a da Bandit objasni otkud njemu 250 m2 u Zagrebu za početak, poslje ćemo ostalo!!!

HE
herojulice
22:03 20.09.2015.

I Bandić opet o tome nezna ništa niti ima pojma on samo dela.

Avatar utunelu
utunelu
09:30 21.09.2015.

Javnost treba znati da je zag.holdnig i poglavarstvo ustrojeni kao korupcijska piramida a unutar te piramide medusobono su svi umrezeni kao pipci hobotnice.Na vrh je Milan Bandic ,koji je zag holdnig ustrojio s kikasem da bi mogao pljackati zaposljavati svoju razbojnicku bandu i ostale mesare i vodice pasa.Javnost mora znati da svaki djelatnik na poziciji u poglavarstvu je korumpiran,da osim manje vazne strucne spreme vazna je odlika da mora krasti i donosit gazdi.Uskok i dorh ovu hobotnicu i razbojnicku bandu moraju razbit promjenom zakona,pravnim presedanom koji bi ima elemenat indicije za kazneno djelo korupcije,a jedini dokaz bi bio sumnja u prekoracenje ovlasti a fizicki dokaz nerazmjera primanja i posjed pokretene i nepokretene imovine.Samo takvim nacin spasit cemo drzavu grad ili jednostavno trazit pravnu pomoc od eu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije