Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadruga

Još dva dućana Humane nove u Zagrebu

Roman Danko
Foto: Borna Filić/PIXSELL
11.03.2017.
u 14:40

Upravitelj zadruge Roman Danko s entuzijazmom se bori za zapošljavanje invalida, beskućnika, angažira osuđenike na probaciji...

Nakon što je u rujnu otvorila outlet u zagrebačkoj Ulici grada Gospića, zadruga Humana nova koja zapošljava osobe iz ranjivih skupina, krenula je u niz novih akcija. Osim što je jučer na zagrebačkoj Opatovini otvorila dva dućana – kioska; jedan s brendiranom “second hand” odjećom i drugi s redizajniranom, pokreću i partnerstva s dućanima rabljene odjeće u cijeloj Hrvatskoj i jednim koji se uskoro otvara u Ljubljani. Novost je i korporativni program u kojem će ponuditi tvrtkama da u zamjenu za dobivanje certifikata o CO2 neutralnosti od njihove sponzorske tvrtke pokriju plaću jedne ili više osoba iz ugroženih skupina zaposlenih u zadruzi. I sama je Humana prva certificirana CO2 neutralna zadruga u regiji.

– Na Opatovini ćemo prodavati najkvalitetniju odjeću uz cijenu od 70 kuna po kilogramu, a radit će jedna osoba s burze, dečko koji je prebolio rak, jedna studentica i, složi li se Ured za probaciju, osoba koja kaznu služi na probaciji. Cijena u Humaninu outletu i dalje je 40 kuna po kilogramu – objašnjava Roman Danko, upravitelj zadruge, sociolog koji ovu priču gura paralelno uz druge projekte i vodi je s višim ciljem: kako bi istodobno zaposlio što više osoba iz ranjivih skupina i utjecao na smanjenje emisije CO2. Nove je programe smislio kako bi doskočio skorom isteku mjera zapošljavanja preko HZZ-a kroz javne radove ili za osobe s invaliditetom, a u posljednjih godinu dana uspio je zaposliti 11 osoba, među kojima je bio i jedan beskućnik, dvoje mladih s invaliditetom, troje starijih od 50 godina i dvije osobe liječene od malignih bolesti u djetinjstvu te majka djeteta s težom poteškoćom u razvoju. Na radu za opće dobro preko Ureda za probaciju u Humani je trenutačno i šestero osuđenika od kojih troje romske nacionalnosti. S obzirom na to da outlet dućan još nije ni blizu ostvarenja cilja da utrškom pokriva najam, režije i plaće, a mjere HZZ-a su privremene, za neke od njih trajnije bi se rješenje moglo postići preko korporativnog programa sponzorstva s tvrtkama.

– Dok se prodaja ne uhoda, nove prihode pokušavamo namaknuti i kroz partnerske programe sa second hand dućanima u cijeloj Hrvatskoj koji, umjesto uvoza, robu mogu povoljno otkupljivati od nas, a zauzvrat dobivaju i pomoć u zapošljavanju, pravo korištenja imena Humane nove, vizualni identitet, dizajn i uređenje dućana u suradnji s ovlaštenom arhitekticom te zajedničku promociju preko društvenih mreža – poziva Danko. Zadruga zasad ne može opstati bez poticaja.

– Članstvo u Registru neprofitnih organizacija iznimno nam je važno za opstanak kako bismo se mogli prijavljivati na natječaje Europskog socijalnog fonda gdje je upis u RNO uvjet za socijalne zadruge. Nažalost, Ministarstvo financija zasad nam je to odbilo – kaže Danko, a kao drugi veliki problem spominje neplaćanje e-Kolektora, tvrtke koja im je za tekstil isporučen za recikliranje dosad platila 200 kn od ukupno 6700.

>> Zbrinjavamo tekstilni otpad i zapošljavamo koje drugi neće 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije