Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ne posustaju

I mi oštećena vida postajemo sociolozi, teolozi, odgojitelji...

21.12.2015., Zagreb - Hrvatski savez slijepih dodijelio je stipendije slijepim studentima.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Goran Stanzl/PIXSELL
22.12.2015.
u 10:30

Slijepi i studenti oštećena vida, njih 12, od Zaklade Marko Brkić dobilo po 600 kuna mjesečno stipendije za pokriće troškova kroz godinu

Oštećen vid i sljepoća nisu prepreka za učenje i obrazovanje - budući povjesničari, sociolozi, teolozi, pedagozi okupili su se jučer u Savezu slijepih u Draškovićevoj na potpisivanju ugovora o stipendiranju. Stipendije od 600 kuna mjesečno za 12 studenata omogućila je Hrvatska zaklada za školovanje slijepih Marko Brkić. A jučer kao da je bio dan stipendija. Još 50 učenika i studenata potpisalo je ugovore sa Zagrebačkom županijom, a njih 70 s Humanitarnom udrugom Dora. Županija učenike stipendira s po 500 kuna, a studente s 1000 kuna mjesečno, dok je raspon Dorinih stipendija od 500 do 5000 kuna.

Nije neizvedivo

Andrea Veljača, upraviteljica Zaklade Marko Brkić, pozvala je studente da se predstave na njihovoj web stranici kako bi privukli donatore jer ljudi radije financijski "prate" određenog studenta kroz čitavi studij. Anja Maltarski je na drugoj godini pedagogije i sociologije. Ima oštećen vid i za savladati gradivo treba joj puno više vremena, no nije neizvedivo.

– Koristim crni tisak ili povećalo povezano za računalo. Profesori su susretljivi, raspituju se kako mogu pomoći – kaže A. Maltarski. Podrška profesora pomaže i Luki Goreti, studentu povijesti i pedagogije. – Njihov stav me dodatno motivira. Povijest studiram jer mi je to želja još od osnovne škole, a čitam pomoću crnog uvećanog tiska i računalne govorne jedinice – kaže Goreta.

Svima im je najveći problem i trošak prilagodba literature njihovim potrebama. Nekad dok im se skenira i prilagodi knjiga prođe seminar za koji im je potrebna. Dvadesetsedmogodišnji Fran Skračić već ima završen predškolski odgoj, a sada studira bibliotekarstvo i informatologiju, na četvrtoj je godini.

Institucije bez razumijevanja

– Kada sam studirao predškolski odgoj imao sam oštećen vid i već sam s Gradom i jednim vrtićem dogovorio suradnju. No problem su mi napravili Ministarstvo obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje gdje su mi otvoreno dali do znanja da mi neće prilagoditi stručni ispit kako bih ga mogao položiti. S obzirom na to da sam u međuvremenu potpuno izgubio vid, studij sam nastavio na bibliotekarstvu i informatologiji koji su donekle srodni s predškolskim odgojem – kaže Skračić čija je ideja da kasnije radi u knjižnici, na dječjem odjelu.

Komentara 1

TH
than
02:28 23.12.2015.

Sve je to u redu, ali imam slijepog rodjaka koji predaje. Jednostavno kod testa i ispitivanja treba imati pomoc, jer ne vidi tko prepisuje ili cita iz biljeznice, salabahtera, stola, a i upisivanje ocjena ne moze raditi, niti ne moze ispravljati testove. Oni ostecenog vida i mogu vjerojatno (ne znam), ali slijepima bolje da drzava pomogne, a da volontiraju sto zele.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije