Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Građani dobro vide, a službe grada vrlo slabo reagiraju

komunalni redar
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
26.11.2015.
u 14:17

Komunalci imaju ovlasti i pojedincima i tvrtkama, pa i gradskima, narediti da ispune svoje obveze, a u protivnom ih i kazniti. No, gradske službe, unatoč svom alatu u rukama, u rješavanju problema su trome i neučinkovite...

Čitajući o problemima koje su Zagrepčani prijavili putem internetske aplikacije Moj Zagreb, uočili smo da sugrađani imaju oko za detalj, ali da prijavljuju i velike probleme na koje već godinama nisu reagirale gradske službe.

Našlo se tu rupa na cesti, prevrnutih kanti, začepljenih šahtova, ali i ruševnih kuća iz kojih raste drveće i izlaze štakori, derutnih fasada koje padaju po prolaznicima, grafita po obnovljenim kućama...

Čitajući dalje odgovore gradskih službi, ne možemo se oteti dojmu koliko su službe trome i neučinkovite iako imaju sav alat u svojim rukama. Prema odluci o komunalnom redu, nadzor i sankcije za čistoću u gradu u rukama su komunalnih redara, za koje građani najčešće misle da im je posao tek pratiti kupe li vlasnici pasa fekalije nakon što im ljubimci obave nuždu i vode li ih na uzici.

Komunalci, naime, imaju ovlasti narediti i javnim i privatnim osobama, pa i gradskim tvrtkama, da ispunjavaju obveze i održavaju red i čistoću, a ako to ne učine, imaju ovlasti i napisati kaznu. Ne kažemo da trebamo teror, no vjerujemo da ima mnogo prostora da se grad učini ljepšim, a susjedstvo boljim za život. No, da bi se to postiglo, očito nam trebaju kazne. Ne treba kazniti one koji nisu obnovili fasadu, no treba im dati rok da uklone žbuku ako pada po prolaznicima.

Na isti način treba dati i rok da se od šikare i smeća očiste dvorišta na koja puca pogled s ceste. Kazne su predviđene i za grafitere, vlasnike tvrtki koje reklame vješaju po stupovima, čak i za one koji bace letke iz zrakoplova ili balona. Ako već imamo zakone i odluke, zašto ih nemamo hrabrosti provoditi? 
Čelnik komunalnog poduzeća u Ljubljani kaže da je tako bilo i kod njih. 

Kad su odlučili uvesti red, broj poziva građana koji su vikali u slušalicu narastao im je sa stotinjak na nekoliko tisuća. I oni su se bunili, no umjesto da su podvili rep, gradski su ih zastupnici složno podržali. Podatak o čak 23.000 prijavljenih problema u Zagrebu ove godine najbolje govori da smo i mi spremni te je poziv institucijama da odrade svoj posao. 

Komentara 7

DA
damirtankovic
18:53 26.11.2015.

Imaju oni previše svojih problema (kak čim manje raditi, a dobiti čim veću plaću) pa nemaju vremena za naše.

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
14:00 27.11.2015.

A kako Vi lezilebovići koji stalno visite na portalu pridonosite boljitku Grada?! Tako da cigaretu umjesto u pepeljaru bacate na pod. Ili odbacite glomazni otpad gdje stignete pa onda kukate da nije čisto. Ili drekec kućnog ljubimca ostavite kako bi ga drugi nagazili svojom obućom. Krenite od sebe.

VI
Vito
08:58 27.11.2015.

Komunalni redari rade u kancelarijama "odosam dočetiri" ________ Možete ih vidjeti kad ulaze i izlaze iz kancelarija ________ Ako ih pak slučajno sretnete negdje po ulicama, sigurno je da će vam na pitanje odgovoriti: to nije u mojoj nadležnosti, samo sam u prolazu, drugi kolega je zadužen za ovo područje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije