Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10. INmusic

Gosti ne štede, a najveći su im gušt – ćevapi

22.06.2015., Zagreb -  Posjetitelji In Music festivala smjesteni u kampu na jarunskom otoku Univerzijade i otoku Tresnjevka uzivaju u lezernoj zabavi par sati prije sluzbenog pocetka festivala.  Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
23.06.2015.
u 10:00

Prvi dan svirali su Franz Ferdinand, afrička glazbenica Aziza Brahim...

More šatora. Gužva za ugostiteljske štandove.

Gužva pri ulasku u festivalski prostor. Najveći festival regije svake se godine širi na sve veći prostor na jezeru Jarun pa je kamp ove godine smješten na dva otoka – Trešnjevka i Univerzijada. Posljednje pripreme odvijale su se jučer prijepodne kako bi sve bilo spremno za prvi dan desetog, jubilarnog INmusica. A šetajući se kroz mnoštvo mladih ljudi gotovo da se nije moglo čuti hrvatski jezik. Dok čekaju nastupe ukupno pedesetak izvođača, koliko će ih nastupiti u tri dana, turisti koji su u grad došli isključivo zbog festivala odlučili su se okupati u jezeru, dio ih se okušao u wakeboardingu, a neki su se prošetali centrom grada.

Stometarski most

– Prvi smo put u Zagrebu, iako ne prvi put u Hrvatskoj. Posjetili smo Krk, Rab, Poreč, Umag. Uvijek se volimo vratiti, iako smo sad imali loše iskustvo na granici, gdje su nas policajci zadržali nekoliko sati radi pretrage – kažu Alex Mosh i Stefan Pichler, koji su stigli iz Graza. U kampu su se zabavljali i igranjem obručem, vježbanjem gravitacije hodajući po užetu, gimnasticiranjem, svirajući gitaru, radeći balone od sapunice... Umijeće vrtnje obruča pokazala je i Ukrajinka Svitlana Andrejeva, kojoj se u Zagrebu najviše sviđa arhitektura u centru. A stare zgrade sviđaju se i Mađarkama Agnes Palotas i Juli Tudisco.

– Grad je sličan Budimpešti, odakle dolazimo. Samo što je Zagreb manji i stanovnici su gostoljubiviji – kažu djevojke. U glavni grad vole navratiti i Slovenke Špela Kranjc i Sara Uhan.

– Posebno nas veseli nastup drum & bass benda Rudimental – dodale su. Na Jarun je došlo i čitavo društvo iz Australije i Novog Zelanda.

– Ostat ćemo samo tri dana, na festivalu. U centar ćemo prošetati ako bude vremena – kaže Emily Dannock. Kamperi su s glavnim Otokom mladosti, na kojem je festivalski glazbeni program, povezani stometarskim pontonskim mostom koji su organizatori predstavili kao atrakciju.

Osim mogućnosti wireless interneta, punjenja laptopa i mobitela, čuvanja osobnih stvari, kamp ima i vlastitu trgovinu, a posjetiteljima je ponuđena i hrana. Najpopularniji su hot dogovi, za 15 kuna, i ćevapi s prilogom od 40 kuna. No turisti se, kažu ugostitelji, ne interesiraju za cijenu.

– Nisu kao Hrvati, ležerni su kad je u pitanju novac – složili su se ugostitelji.

Festivalsko kazalište

Za posjetitelje su organizatori pripremili i dodatne sadržaje, pa je popularan već poznati veliki konj klackalica – RockIN horse, koji se pokreće vlastitom snagom.

– Što više ljudi, klackalica bolje funkcionira – objašnjavaju organizatori. Oni koji žele prileći dok nekoliko stotina metara dalje slušaju nastupe izvođača, mogu to učiniti u jednom od desetak kreveta razasutih po otoku. Uz glazbene izvođače, tu je i INteatar, malo festivalsko kazalište, a prostor u kojem će se slušati D'n'B, dubstep, jungle i breaktbeat ritmovi uredili su u tzv. Šumi Striborovoj, čiji se ulaz prepoznaje po velikoj zmiji.

Svim posjetiteljima osiguran je i besplatan javni prijevoz. Od 18 do 2 sata Jarunom kruže dvije autobusne linije – od oba ulaza na Jarun (Hrgovići i Hrvatskog sokola) do ulaza na INmusic festival. Već i prije nastupa Franz Ferdinanda sinoć na glavnoj pozornici, Jarunom je "strujala" odlična atmosfera. Danas svira Rudimental od 23.15 sati. Upozorenje - prema večeri će se vrijeme pogoršati, a pretkraj dana mogući su i pljuskovi.

Ključne riječi

Komentara 8

TT
tik tak
10:54 23.06.2015.

Prvo novinarka napiše kako gosti puno troše a nakon toga kako najviše vole čevape.Pa porcija čevapa stoji 22 kune,zamislite potrošnju?Tko te zaposli?

KR
kruti
12:28 23.06.2015.

'nisu kao hrvati,ležerni su s lovom....',ma da,pitam se samo zašto????

Avatar krumpirsky
krumpirsky
10:33 23.06.2015.

nazalast kao sto imamo cajke imamo i urbani primitivizam i još k tome čevapi, ajd da su u ponudi štrukli, bučnice , štrudle jabuka, trešnji , purica s mlincima to kaj je zagrebački štih, no zagreb je odavno to prestall bit,,,,burek i čevapi to je zagreb... katastrofa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije