Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oris kuća

FOTO Zavirite u prvu Kuću arhitekture u središtu grada

kuća arhitekture (1)
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/8
04.12.2012.
u 18:00

Oris kuća - Jedinstveni projekt koji će stvoriti kreativnu adresu otvorenu građanima

Želimo pokazati da se s malo novca može napraviti ugodan i funkcionalan prostor, najavljuje Andrija Rusan prvu zagrebačku, ali i hrvatsku, kuću arhitekture koja se trenutačno uređuje u centru grada. Na šest stotina četvornih metara u Ulici kralja Držislava na proljeće, početkom svibnja, vrata će otvoriti sadržajno i funkcionalno potpuno specifičan prostor točnog naziva \"Oris kuća arhitekture\" koji će bez sumnje postati jedan od zagrebačkih društvenih i komunikacijskih “punktova”.

Nema straha

Urednik i izdavač istoimenog časopisa za arhitekturu i kulturu koji je u 15. godini izlaženja, a posljednjih 12 godina organiziraju i Dane Orisa, objašnjava kako se u godinu dana planira 30 - 50 različitih događanja, izložbi međunarodnog karaktera, koncerata, predstavljanja projekata, običnih druženja, poslovnih prezentacija, filmskih projekcija, proslava, domjenaka, predavanja mladih, ali i afirmiranih arhitekata...

– Kuća arhitekture mjesto je otvorenog tipa, neće biti elitističko, usko stručno mjesto. Uređenje će biti jednostavno i ugodno te nimalo pretenciozno. Ovaj projekt je novi iskorak za nas u Orisu i nemamo straha od toga hoćemo li ostvariti dobar program – dodaje Rusan napominjući kako je Oris u svojih 15 godina predstavio više od 200 arhitekata, dizajnera, kritičara.

Dakle, nije riječ o adresi rezerviranoj za struku, nego, naprotiv, otvorenoj za građane generalno. Osim niza događanja, u ovoj će kući biti i kafić te restoran naziva Voncimer smješteni u podrumu zgrade ukupne veličine gotovo 200 četvornih metara. Glavna dvorana od 99 kvadrata, kao i čitaonica, bit će u prizemlju, a prostor za predavanja moći će primiti do 200 posjetitelja. Bit će tu i prezentacijske police, infopult, komunikacijski punktovi...

Poznat kuhar

Kuhar restorana koji će imati 70 stolaca već je poznat, a jazz program se gradi, dodaje arhitekt te opisuje koncept.

– Suradnja s arhitektima, umjetnicima već postoji, ljudi iz Orisa njeguju je već mnogo godina. Podrške raznih institucija, pogotovo onih iz inozemstva, ne nedostaje. Rade se planovi s predstavnicima mnogih europskih zemalja. Japan, Indija, Tajvan, Australija ili Južna Amerika također su bliski programu Orisa, njihovi stvaraoci također izazivaju pažnju domaće publike. Publika kojoj se obraća Oris, a uskoro i Kuća arhitekture, nije samo ona iz Hrvatske, u Zagreb dolaze prijatelji iz svih susjednih zemalja, i s istoka i sa zapada – najavljuje arhitekt dodajući da i u ovoj fazi cijelog projekta imaju podršku sponzora i donatora.

Komentara 2

JO
joso
19:56 04.12.2012.

gosp. Rusan svaka čast na ideji i hrabrosti

VI
Vito
07:34 05.12.2012.

– Kuća arhitekture mjesto je otvorenog tipa, neće biti elitističko, usko stručno mjesto. Daaa? A koji je to kućni broj - Na šest stotina četvornih metara u Ulici kralja Držislava?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije