Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 28
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Loša infrastruktura

Biciklistička karta kroz Zagreb – od staza do puteljaka

bicikli
Foto: Robert Anic/PIXSELL
20.01.2015.
u 13:00

Sindikat biciklista osmislio kartu koja označava dobre i loše nogostupe, biciklističke trake..

“Biciklom kroz grad” - tako je Sindikat biciklista nazvao projekt, koji financira Gradski ured za energetiku, putem kojeg su osmislili prvu biciklističku kartu.

No prije nego što su sve putove i rute popisali, trebalo je desetak ljudi da u nekoliko mjeseci obiđu cijeli Zagreb.

- Kartu nismo namijenili onima koji se stalno voze biciklima i znaju svaku skrivenu rutu, već prvenstveno obiteljima s djecom koji će putem karte moći planirati siguran put s jednog kraja grada na drugi - rekao je Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista, jedan od sukreatora karte.

Isprekidane staze

Karta, koja je trenutačno dostupna samo online i može se vidjeti na internetskoj stranici www.sindikatbiciklista.hr/biciklom-kroz-grad/, tek je početna verzija koja će se nadograđivati temeljem povratnih informacija koje će dobivati od građana.

Foto: Sindikat biciklista

- Stavit ćemo i lokacije parkirališta za bicikle, biciklističke dućane... Zasad je karta prikaz mreže za efikasno i udobno kretanje i dostupnost cijeloga grada. Korištenje bicikla kao gradskog prijevoznog sredstva raste, unatoč postojećoj infrastrukturi koja nije stimulativna: Zagreb je tek djelomično pokriven biciklističkim stazama. Zbog toga će još neko vrijeme za smisleno kretanje biciklom po Zagrebu, osim biciklističkih staza, biti potrebno koristiti i dodatne mogućnosti: ulice s niskim intenzitetom motornog prometa, nasipe i parkove - kaže Halgota.

Staze sužene terasama

Biciklističke staze tako su klasificirali kao “prihvatljive”, koje omogućuju efikasno kretanje, dok su “neprihvatljive” često prekinute na križanjima, preko kojih su biciklisti tada dužni gurati bicikl, sužene povremenim terasama kafića ili kantama za smeće, nacrtane na preuskom pločniku, a često su na njima i pješaci. Na karti su označene i ceste s malim motornim prometom, pogodne u dobrim uvjetima za većinu iskusnih odraslih biciklista, dok su ceste s neznatnim intenzitetom prometa uglavnom pogodne i za bicikliste početnike.

- Takve informacije, primjerice, navigacija ne daje, a dobar su podatak jer se znaju dogoditi krive procjene - kaže Halgota. Procijenili su i zabilježili koji su nogostupi dovoljno široki za vožnju, jer djeca do 14 godina ne smiju voziti bicikl cestom.

- Na lošim pločnicima uglavnom će trebati gurati bicikl, ali su, nažalost, neizbježni za povezivanje puta. Odraslim osobama nije dopuštena vožnja po pločnicima ako na njima nije ucrtana biciklistička staza, ali se djeci uglavnom tolerira. Kad dijele prostor s pješacima, biciklisti moraju biti posebno oprezni i uviđavni - kaže Halgota. Sindikat biciklista radit će i dalje na razvoju biciklističke infrastrukture, a ideja je da se najčešće rute na području grada i fizički označe.

Komentara 1

Avatar comandante
comandante
09:49 21.01.2015.

staze su komične, snimite samo rubnjake koji prekidaju tzv stazu na prisavlju, od boćarskog prema hrt-u!!! pa svako ima 10-15 cm, bezobrazluk, to je Banditić obojao da bi zadovoljio bicikliste i dobio par glasova ili tajnih donatora više!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije