Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Zagreb za mene"

Arhitekti od građana traže mišljenje što bi sve trebalo uljepšati

21.04.2013., Zagreb - Ispred ulaza u trgovacki centar Avenue Mall kandidat Hrvatskih Laburista Branko Vuksic skupljao je potpise za kandidaturu za gradonacelnika grada Zagreba Photo: Borna Filic/PIXSELL
Foto: Borna Filic/PIXSELL
21.02.2015.
u 11:00

Lokacije koje će uljepšati utvrdit će se ispitivanjem javnog mnijenja, a potom će svoje reći i urbanistička te arhitektonska struka

Ekipa koja stoji iza Akupunkture grada kompletirala je plan i raspored "Zagreb za mene" temeljem kojeg će početi provoditi projekt urbane revitalizacije javnih prostora Grada Zagreba.

Obilazit će teren i u razgovoru s građanima ispitati javno mnijenje i doći do konkretnih 17 lokacija diljem grada za koje građani žele da se uljepšaju. No konačne lokacije utvrdit će se tek kombinacijom prijedloga koje će dobiti tim ispitivanjem te prijedloga Urbanističke katedre Arhitektonskog fakulteta. Tako će mladi arhitekti najprije otići u Novi Zagreb, gdje će 7. ožujka stajati kod Avenue Malla. Potom 14. ožujka odlaze na Trešnjevački plac, 21. ožujka u Maksimir, 22. ožujka na Jakuševac, a 28. ožujka bit će na potezu Splavnica – Bakačeva.

– Još nam lokacije moraju potvrditi u Gradu Zagrebu – rekao je Rene Lisac, koordinator Akupunkture grada. Dotad će prijedloge građana skupljati mailom, a svi koji žele svoj prijedlog mogu poslati na zagrebzamene@d-a-z.hr.

– Pozivamo da nam se na istu adresu jave udruge kojima je u fokusu javni gradski prostor ili se u javnom prostoru odvijaju njihove aktivnosti. Njih ćemo uključiti u diskusiju koja će se održati idući četvrtak, u obliku fokus-grupa u Društvu arhitekata Zagreba – kazao je Lisac.

Za svaku intervenciju predviđeno je oko 15 milijuna kuna, nositelj je projekta Grad Zagreb, dok je ideja krenula od Društva arhitekata Zagreba (DAZ). Nakon što utvrde lokacije, pripremit će se studija i cijeli stručni program projekta, a za sve će se lokacije izraditi natječajni programi i podloge. No graditi neće, već će razinu intervencija utvrditi uz pomoć projektnog tima, u kojem je 21 čovjek, čime će pokrenuti suradnju arhitekata, prostornih planera, dizajnera i umjetnika, gradskih službi i građana, građevinara... Radovi bi trebali početi oko ljeta i trajati 18 mjeseci.

Cilj je poboljšanje cijele slike grada te unapređenje kvalitete urbanog života kroz stanovanje, rekreaciju i odmor.

Komentara 5

DU
Deleted user
23:48 21.02.2015.

neka arhitekti uljepšaju jakuševec tako što će doći s lopatama, grabljama i većim vrećama za smeće koje će nakon što u njega stave sve smeće na jakuševcu odnijeti mireli holy na intelektualno oplemenjenje. tipični zagrebački balkanski hohštapleraj: nema se novcavca da se zamijene trule magistralne cijevi grijanja a svako malo se razbacuju novci za kozmetiku koja se za par godina raspadne.

DU
Deleted user
08:36 22.02.2015.

Treba obnoviti sve fasade u gradu Zagrebu a onda se pobrinuti da takve obnovljene i ostanu. Samo hedan od mnogih nacina da se uvedu enirmne financijske kazne za pisace grafita jer te kazne ce biti jedino sto ce oni razumjeti. Drugo i ne razumiju buduci su supljoglavi !!!

NI
nikolasui
11:04 22.02.2015.

Šminke ili kruha!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije