Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporbenjaci kritiziraju Bandićev proračun

A gdje je novac za operu i rotor?

Dominik Etlinger. Photo: Zarko Basic/PIXSELL
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/2
21.11.2015.
u 11:07

Novac se troši bez plana i proračun je na istoj razini kao lani. Nedostaje inicijative za ključne projekte, glavne su zamjerke zastupnika HDZ, HNS i SDP traže više ulaganja u gospodarstvo i razvoj četvrti

Bez inicijative i jasnog smjera razvoja Grada Zagreba. Glavne su to zamjerke oporbenih skupštinskih zastupnika na prijedlog proračuna za 2016. godinu, "teškog" oko 6,8 milijardi kuna.

I dok je većina zastupnika materijale prijedloga proračuna dobila tijekom jučerašnjeg dana, a za pripremu im je ostavljeno jedanaest dana koliko je ostalo do prvog čitanja na sjednici Skupštine, već sada oporbenjaci kreću s pripremama seta amandmana kako bi, poručuju, na konstruktivan način predložili gradonačelniku Milanu Bandiću kako da raspolaže gradskom blagajnom.

Moramo biti hrabriji

No, svjesni su da uz amandmane neće dobiti ono za što se već duže vrijeme zalažu - strategijski, planski dokument razvoja Zagreba.

– Proračun je na razini prošlogodišnjeg, tek su na nekim stavkama izmjene. Bit ćemo proaktivni, nismo apriori protiv proračuna, predložit ćemo amandmane koje ćemo pripremiti jer je nama u interesu razvoj gospodarsva i turizma– kazao je HDZ-ov Dražen Bilokapić. Naglasio je kako su svake godine predstavnici njegove stranke protivnici ideje da se novac iz proračuna "štedi" na mjesnoj samoupravi koja bi, barem prema propisima, trebala dobiti oko 350 milijuna kuna koji se raspoređuju po gradskim četvrtima za male komunalne akcije, no na toj se stavci odvaja znatno manje novca.

Sličnog je mišljenja, barem što se tiče stavke koja se odnosi na zagrebačke gradske četvrti i male komunalne akcije, i HNS-ov Tomislav Stojak.

– Proračun za 2016. godinu pokazuje kako nema strategijskog planiranja. U vremenima krize jednostavno moramo biti hrabriji. Budući da nam je proračun na razini prošlogodišnjeg to jasno pokazuje kako nema iskoraka u projektima, uostalom, bojim se da tako planiran proračun neće biti ni ostvaren. Projekti su jedno te isti, oni koje gradonačelnik Bandić građanima obećaje već godinama. Neprihvatljivo mi je da novac za male komunalne akcije i ove godine ostaje na identičnoj razini, a nigdje nema ni spomena o novoj operi, knjižnici, rotoru na Remetinečkoj, koji su već bili obećani Zagrepčanima– poručio je Stojak te naglasio kako on zasigurno neće podržati takav proračun.

U kojem smjeru idemo?

Nedostatak vizije najvažnija je zamjerka SDP-ovih skupštinskih predstavnika na proračun.

– Zagrebački SDP vjeruje da Zagreb zaslužuje razvojan i realan proračun, a predloženi daleko od toga. Svjedoci smo višegodišnjeg nedostatka vizije, ne zna se koji su prioriteti, nema inicijative za realizaciju ključnih projekata, a ne zna se ni u kojem smjeru idemo. Tome u prilog govori činjenica da iz europskih fondova u idućoj godini planiramo uprihoditi mizernih tri milijuna kuna– kazao je SDP-ov Dominik Etlinger.

Zamjerke nalazi i u činjenici da se za subvencije poduzetnicima i obrtnicima izdvojilo samo 40 milijuna kuna, dok se s druge strane čak 8 posto proračuna, 505 milijuna kuna, planira uplatiti ZET-u koji gomila gubitke.*

Komentara 17

Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
12:53 21.11.2015.

Pa zašto onda ne želite prijevremene izbore

AN
Android
15:56 21.11.2015.

A gdje je pečat?

BS
@bserver
23:02 21.11.2015.

Šta je sa žičarom?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije