Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mate Kraljević

25 godina gazda Zagrebparkinga, pet stanova, dvije kuće, lokali...

mate kraljević (1)
Foto: Arhiva VL
1/15
09.10.2010.
u 23:59

Nedavno smijenjeni direktor u Holdingu Mate Kraljević ima impresivnu zbirku nekretnina

Nema vozača u Zagrebu koji nije čuo za Matu Kraljevića, neokrunjenog kralja Zagrebparkinga, kojem se prošli tjedan, nakon 25 godina grijanja direktorske fotelje, uprava Zagrebačkog holdinga zahvalila na suradnji. Zagrepčanima se njegovo ime najčešće otimalo s usana prije dvije godine, nakon što su preko noći proširene sve parking zone u gradu, ona najskuplja od 16 kuna po satu, za čak 250 posto, s time da se čak i kod Dječje bolnice u Klaićevoj ne može stati dulje od dva sata. Nije se tih dana Kraljević suviše nervirao zbog pobune javnosti. Smireno, i pomalo dosađujući se, ponavljao je frazu o “uvođenju reda na prometnice”.

“Ja ostao, on se proširio”

Imao je valjda pametnije brige. Možda zbog svojih nekretnina. Jer njihov je popis u najmanju ruku impresivan. Da ih se obiđe samo u Zagrebu i okolici valja izdvojiti nekoliko sati. A prema koncentraciji stanova, Malešnica mu je iz nekog razloga očito najzanimljivija. Tamo, na zapadu grada, u Ulici Tomislava Krizmana 5, na portafonu stoji njegovo prezime, ispod podstanara Galića. Na hodniku srećemo jednog od stanara, njegovog bivšeg susjeda.

– Sjećam se da smo se potkraj osamdesetih zajedno uselili u ovu novosagrađenu zgradu. Jedno je vrijeme tu živio u dvosobnom stanu od 55 kvadrata, a onda je on otišao dalje... na više strana, a ja sam ostao. Sad taj prostor iznajmljuje podstanarima – govori stanar i, poput ostalih iz ove priče, moli za anonimnost. Galić, pak, u kratkom telefonskom razgovoru petlja o tome je li podstanar ili vlasnik, pa odbija razgovarati.

Ulaz pored, na broju 7, među mnogim imenima ponovo Kraljevićevo prezime. Upućeni susjedi objašnjavaju da već godinama bivši šef Zagrebparkinga na drugom katu iznajmljuje jednosoban stan od 37 kvadrata, koji trenutačno stoji prazan. Samo nekoliko stotina metara dalje, u Ante Topića Mimare 14, nalazi se Supersport kladionica od više od dvadesetak metara četvornih. Iako u kladionici priznaju da su u unajmljenom prostoru, odbijaju reći čijem. Za razliku od djevojke, koja piše račune i krije na koga ih oslovljava, stanari te zgrade na uglu s Ul. Martina Tartaglie, pak, bez ustezanja potvrđuju izvore:

– To iznajmljuje Mate Kraljević, ali prostor glasi na njegovu ženu. Prije nekoliko godina, umjesto kladionice, tu je iznajmljivao kafić “Change” – otkrivaju, čini se, kvartovsku javnu tajnu.

Jedini stan koji se u gruntovnici vodi na ime bivšeg direktora u Holdingu, i ime supruge mu Jadranke Štrbac, nalazi se odmah preko puta, na Malešnici 27. Obitelj koja ondje živi govori da im je Kraljević prije desetak godina prodao tih devedeset kvadrata.

Najam plaćaju Jadranki

Posljednja nekretnina na Malešnici na kojoj, kako sve upućuje, Kraljevićevi zarađuju, nalazi se u Ulici Matije Divkovića 19a. Osamdeset moderno uređenih kvadrata s manjom i većom terasom u potkrovlju zadnjih nekoliko godina koristi privatna tvrtka, a vlasnici, kojima se, doduše, nismo predstavili kao novinari, ne kriju da mjesečni najam od 350 eura plaćaju Jadranki Štrbac Kraljević. Susjedi tvrde da ga je naslijedila.

Čini se da poduzetni direktor “operira” i po centru. Prije nekoliko godina kod Britanca, u Andrije Kačića Miošića 1, kupio je, tvrde izvori, Kraljević dva manja stana i spojio ih u jedan, koji sad ima više od sto kvadrata, a planiran je, navodno, za njegovo četvero djece. Na mramornom stubištu srećemo jednog od stanara.

Na pitanje zna li koji stan pripada Kraljevićevima šuti, pita zašto nas zanima, a netom kasnije, oklijevajući, govori da on živi ondje. Je li možda Matin brat, pitamo, a on odgovara. – Rođak – ispravlja, pa nervozno maše rukom i nestaje iza vrata na zadnjem katu.

Mate Kraljević živi u zgradi na Vrbiku II, u dvoetažnom stanu od oko 193 kvadrata s navodno četiri kupaonice i osam do deset soba. U prizemlju upućeni tvrde da iznajmljuje prostor od tridesetak kvadrata, u kojem se već godinama nalazi kozmetički salon. Simpatična mlada djelatnica s ljubaznim smiješkom odgovara da su u najmu kod Kraljevića. Prije godinu, dvije dana, donedavni šef Holdingove podružnice odlučio se i za veliko zemljište na pitoresknom brdašcu kod Jastrebarskog u Sv. Jani od 8000 kvadrata. Nedavno je ondje kupio vikendicu od oko 150 kvadrata s predivnim pogledom na okolne brežuljke za, kaže, 18.500 eura. Ljutit prvi susjed kojeg smo zatekli ispred kuće prigovara:

Mate se dugo mučio s papirima

– Oni su dragi ljudi, ostavite ih na miru! Pišite o većim ribama – savjetuje nas, a susjeda empatično dodaje da se “Mate dugo mučio s papirima u Općini”. Čekao ih je, kaže, godinu dana nakon što je kupio zemljište. Na Bukovcu, brdu preko puta, otprilike u isto vrijeme priuštio si je Mate i zemljište od osam tisuća kvadrata na kojem je uredio plantažu oraha. Lokalci tvrde da su vidjeli neke dečke da je obrađuju. Na vrhu zemljišta postavljen je žuti kontejner, dovezen navodno iz Pauka. Ljeti se, pak, odmara u etažnoj vikendici od oko 80 kvadrata s dvorištem u Njivicama na Krku, za koju je, tvrdi, prije desetak godina izdvojio sto tisuća tadašnjih maraka. Na gornjem katu iznajmljuje, navodno, dva apartmana.

Sve navedene adrese radnicima Zagrebparkinga dobro su poznate. Za vrijeme radnog vremena u stanovima koje Kraljević, odnosno njegova supruga, iznajmljuju, glume, kažu, majstore: maljaju, kreče, postavljaju parkete, kose travu na plantaži, ravnaju je bagerima, brinu se o orasima, uređuju vikendicu na moru prije i poslije ljeta, skupljaju lišće, uređuju fontanu, jednom su mu i skidali bor nakon blagdana... Kako kažu, uvijek se ima nekaj za delat! Za mnoge radove koriste, dodaju, materijale i alate Zagrebparkinga, poput boja i kosilica. Pomažu i dečki iz Zrinjevca, a zimi, tvrde, u radovima sudjeluje i Zimska služba. Sve to zaposlenici Holdinga rade, kažu, besplatno.

Mate Kraljević na sve to odmahuje rukom u stilu “nisam ja kriv što sam uspješan, pa imam 55 godina, red je da nešto imam”. A ima, priznaje, stan na Vrbiku, vikendicu i plantažu u Jaski, te kuću u Njivicama. Dva manja stana na Malešnici je, kaže, prodao Galiću, a zauzvrat mu ovaj plaća kredit za stan na Vrbiku. Prije toga živio je na Malešnici 27. Puno su se, kaže, selili, kako se obitelj povećavala.

Prostor u kojem se sad nalazi kladionica kupio je, nastavlja, poslije svoje svadbe, pa prodao šogoru. Poslovni prostor na Vrbiku nikad, tvrdi, nije bio njegov, nego ponovo šogora. O stanu kod Britanca nema pojma, to je, kaže, rođakovo. Poznato mu je da je supruga jedna od nasljednika stana u Divkovićevoj, no ne zna, dodaje, da ga ona iznajmljuje. Na kući u Jaski je samo uredio krov kuće i obnovio fasadu, a plantažu je, tvrdi, uredio s rođacima iz Njemačke. Demantira da je dečke iz ZGparkinga ikad koristio za privatne svrhe. Vjerojatno ne zna da ti dečki imaju fotografije na kojima se vidi gdje su bili i što su radili.

Ključne riječi

Komentara 242

OB
-obrisani-
18:12 10.10.2010.

___________________________________________ Rat prestao, al pljacka Hrvata i RH nikako da prestane. ___________________________________________

DO
doktorica
09:15 10.10.2010.

Lopov koji nikada nije postao ni naučio biti gospodin....

OB
-obrisani-
09:25 10.10.2010.

pronađte primjer da je rođeni zagrepčanin steka o 5 stanova u bosni i hercegovnari ? nemoguće zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije