Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Zemlje OPEC-a izgubile 700 milijardi dolara zbog sve jeftinijega 'crnog zlata'

19. studenoga 2008. u 15:22 1 prikaza

Sve niža cijena "crnog zlata" izaziva sve veću zabrinutost zemalja proizvođača nafte okupljenih u međunarodni koncern OPEC. Prema najnovijim podacima, zemlje OPEC-a izgubile su zbog pada cijene nafte do sada oko 700 milijardi američkih dolara, priopćio je Chakib Khelil, predsjednik ovog kartela.

Cijene nafte pale su 60 posto nakon što su sredinom ove godine dosegle svoj vrhunac od 147 dolara po barelu. Takva je situacija nagnala zemlje članice da dobro promisle o smanjenju proizvodnje, o čemu bi konačnu odluku trebale donijeti do kraja ovog mjeseca, rekao je Khelil za alžirski dnevni list El-Khabar.

Članice OPEC-a tek se pripremaju za svoj, kako navode, najvažniji sastanak u godini, koji bi se trebao održati 17. prosinca i na kojem će biti izneseni podaci o utjecaju pada cijene nafte na njezine proizvođače, kao i smanjenje njezine proizvodnje u nadolazećem razdoblju.

OPEC inače drži 40 posto svjetskih zaliha nafte, a dogovorena je proteklog mjeseca i redukcija proizvodnje na 1,5 milijuna barela dnevno.

Cijena nafte na svjetskim tržištima zbog recesije mnogih gospodarstava i dalje pada pa se kreće od 51,84 do 54,47 dolara po barelu.

(S.M.)

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale