Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDAN ZAŠTITNICE Petrinjski obrtnici proslavili svoj dan

Žele obnovu crkve sv. Katarine

25.11.2008.
u 17:04

PETRINJA - Blagdan Sv. Katarine, zaštitnice obrtnika, petrinjski obrtnici slave kao svoj dan. Članovi Udruženje obrtnika Petrinje proslavu su započeli poslije podne na temeljima crkve te svetice, u petrinjskoj Radićevoj ulici, koja je srušena u ratu.

Na čistini na Majdancima, ispod visokog drvenog križa, koji su postavili upravo petrinjski obrtnici, njihovo izaslanstvo položilo je vijenac i zapalilo svijeće poginulim i umrlim obrtnicima predvodio je župnik Mario Migles.

- Na ovome mjestu sagradit će se crkva sv. Katarine. Zasad ćemo ograditi temelje srušene crkve i spriječiti parkiranje i drugo korištenje zemljišta. Do sada nismo postavili zaštitne stupiće i lance zbog neriješenih imovinskih odnosa sa susjedima. Nadam se da ćemo taj spor riješiti tako što ćemo se dogovoriti - kazao je predsjednik udruženja, Stjepan Srbić.

U Udruženju je 385 petrinjskih obrtnika, koji zapošljavaju ukupno 660 ljudi, što je značajna gospodarska snaga Petrinje. Članstvo se pomalo ali stalno smanjuje, rijetki se novi obrtnici odlučuju za proizvodnju, a trgovci teško opstaju uz velike trgovačke centre.

- U Udruženju su petrinjskih obrtnika sekcije trgovaca, ugostitelja, proizvodnje i usluga, prijevoznika i građevinara. Najbrojniji su obrtnici u uslužnim djelatnostima - doznajemo od tajnika Udruženja obrtnika, Slavka Olaha.

I za ovogodišnji Dan petrinjskih obrtnika, blagdan Sv. Katarine, Udruženje obrtnika nagradilo je najistaknutije članove.

Priznanje za životno djelo primio je umirovljenik Đuro Panižić, a za organizacijski rad nagrađen je pećar i keramičar Zvonko Klarić.

Majstoricom učiteljicom proglašena je Zdenka Vidović, vlasnica frizerskog salona Relax u Petrinji.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?