Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u čemu je fora

Zašto majke objavljuju toliko fotografija svoje djece na Facebooku?

Roditelji i računalo
Foto: Thinkstock
02.11.2016.
u 09:35

Sarah Schoppe-Sullivan odlučila je provesti istraživanje u koje je uključila 127 visokoobrazovanih majki i pratila njihove aktivnosti od vremena trudnoće do iza porođaja, a rezultate je objavila u časopisu Sex Roles.

Prije 10 godina, Facebook je bio jedna od "najcool" stvari na internetu.

Posebice su to prepoznale majke koje su počele svoje profile puniti fotografijama svoje djece, ali i vlastitim političkim stavovima. Taj novi trend zaintrigirao je znanstvenike, a profesorica psihologije i društvenih znanosti sa sveučilišta Ohio zapitala se zašto to majke rade.

Sarah Schoppe-Sullivan odlučila je provesti istraživanje u koje je uključila 127 visokoobrazovanih majki i pratila njihove aktivnosti od vremena trudnoće do iza porođaja, a rezultate je objavila u časopisu  Sex Roles. 

Utvrđeno je da majke postavljaju fotografije svoje djece na Facebook u potrazi za vrednovanjem, odnosno potvrdom prijateljica i drugih korisnika te društvene mreže. Takvi postovi također utječu i na njihovo emocionalno stanje. 

Istraživanje je pokazalo da 98% žena objavljuje fotografije svojih beba, a njih 80% imalo je svoje dijete na profilnim fotografijama. Majke objavljuju fotografije svoje djece kako bi dobile potvrdu da su dobre majke, ali i da bi to potvrdili drugi na toj društvenoj mreži. Ako ne dobiju komentare koje su očekivale, to loše utječe na njihovo raspoloženje i emocije. Kako se ne bi vodile time što misle drugi na društvenim mrežama, majke bi trebale reducirati očekivanja od socijalnih mreža kada je riječ o potvrdi njih kao roditelja, poručuje Sullivan.

>>Objavila je ovu fotografiju sat vremena nakon poroda i postala je hit! Evo zbog čega...

>>Napali su je zbog ovoga što je napravila s kosom 6-godišnje kćeri, a ona im je ovako 'začepila usta'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije