Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasno telefoniranje

Novi dokazi da korištenje mobitela povećava rizik od dobivanja tumora na mozgu

mobitel
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
15.05.2014.
u 08:42

Osobe koje telefoniraju više od 15 sati mjesečno imaju tri puta veći rizik da će oboljeti od tumora na mozgu, kažu francuski znanstvenici.

Je li zračenje mobitela štetno te narušava li zdravlje često je kamen spoticanja brojnih istraživanja.

No ono posljednje provedeno u Francuskoj donosi nove dokaze u prilog tezi da je previše telefoniranja opasno za zdravlje.

Osobe koje telefoniraju više od 15 sati mjesečno imaju tri puta veći rizik da će oboljeti od tumora na mozgu, kažu francuski znanstvenici.

Najveći rizik postavljen je pred poslovnjake i djelatnike u prodaji koji su stalno između sastanaka dok na mobitelu razgovaraju s klijentima i šefovima, piše Daily Mail.

Prosječna osoba, navodi se, tijekom mjesec dana telefonira oko dva ili tri sata. Kritična je brojka 900 sati telefoniranja.

Istraživanje je provedeno promatranjem nalaza 253 slučaja oboljelih od glioma te 194 oboljelih od meningioma u Francuskoj tijekom razdoblja od 2004. do 2006 godine. Rezultate su usporedili s nalazima 892 zdrave osobe koje su nasumično izabrane, a znanstvenici Sveučilišta u Bordeauxu tražili su koje su to razlike u stilu života, ponašanju i sl.

Usporedba je ukazala na triput veći rizik kod onih osoba koje su intenzivno koristile svoje mobitele za razgovore i to u  razdoblju između dvije do 10 godina, odnosno pet u prosjeku. Znanstvenici poručuju da ipak mjesta panici - nema. Teško je, kažu, utvrditi razinu iznad koje se rizik povećava.

- Rezultati ne znače da će svaka osoba koja uspostavi poziv dobiti rumor na mozgu, umiruje studija.

>>Kuham, perem, peglam, čuvam unuke... Znam da ću pobijediti rak

>>Spavate uz mobitel? Evo zašto to nikada ne biste trebali raditi!

Komentara 1

JM
Jean-Michel_Nicolier
10:05 15.05.2014.

Ta sva istraživanja pokazuju samo korelaciju koja može biti i posredna, npr. ljudi koji više telefoniraju su u pravilu također općenito više pod stresom. E sad, da li više tumora uzrokuje više telefoniranja ili više stresa, tko to može znati. Kauzalnost je puno teže utvrditi od korelacije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije