Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
umjetni kukovi

Liječnici su još 2007. godine znali za opasnost metalnih proteza

'29.06.2011., Split - Tomislav Buljubasic (62), poduzetnik, vlasnik Taho ST tvrtke, prvi je Hrvat koji je usjesno produzio nogu. Tomislav je imao iscasen kuk i kracu nogu zbog cega je trpio bolove cij
'Tino Juric/PIXSELL'
Autor
Sonja Hoffman
31.01.2012.
u 22:20

U četiri godine u Hrvatskoj sporni kukovi ugrađeni su 324 pacijenta, 8 ih ima probleme

Nakon nedavno otkrivene silikonske afere s kancerogenim jastučićima koji su ugrađeni u dojke stotina tisuća žena, otkriveno je i da su pacijentima diljem svijeta, a među njima je i 324 Hrvata, posljednjih nekoliko godina ugrađivane kancerogene metalne endoproteze kuka ASR.

Ignorirali upozorenja

Proteze proizvodi britanska tvrtka DePuy koja je dio kompanije Johnson &Johnson, a po riječima ministra zdravlja Rajka Ostojića, za štetnost i činjenicu da se pri kretanju metal s proteza ljušti i taloži u organizmu hrvatski ortopedi znali su još 2007. godine.

– Hrvatsko ortopedsko društvo već je tada, temeljem jednog američkog slučaja, izdalo upozorenje i preporuku da se ne ugrađuju pacijentima – rekao je Ostojić. Toga su se, kaže, pridržavali u bolnicama na zagrebačkoj Šalati i u Lovranu, gdje se inače izvede većina od oko 5000 zahvata godišnje. Dodao je i da je činjenica da se, s obzirom na broj Hrvata kojima su ugrađeni sporni "kukovi", sve bolnice očito nisu pridržavale upozorenja struke.

– Sve pacijente kojima je ugrađena ta proteza pozivam da se jave obiteljskom liječniku kako bi im ustanovio količine metala u krvi i, ako je potrebno, uputio na operacijski zahvat zamjene proteze – poručio je ministar. Dodao je i da će od liječnika obiteljske medicine zatražiti da dostave sve podatke o tome kome su i kada sporne proteze ugrađivane kako bi povjerenstvo utvrdilo tko se nakon upozorenja HOD-a usudio te proteze i dalje koristiti.

Nakon što je ortopedska struka upozorila na štetnost proteza, prošle su gotovo tri godine jer je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode obavijest o dobrovoljnom povlačenju proteza od tvrtke Johnson & Johnson dobila u kolovozu 2010. godine.

– Već u rujnu te godine tvrtka Johnson & Johnson dostavila nam je potvrdu da je endoproteze povukla s tržišta te o štetnosti obavijestila sve liječnike koji su je ugradili pacijentima – kaže Jasenka Tadin iz HALMED-a. Odmah nakon što su iz Agencije obavijestili o povlačenju proteza s tržišta zatražili su i da liječnici obiteljske medicine sve pacijente kojima su ugrađene pozovu na pregled.

– Do danas je, ako imamo na umu da endoproteza traje od 5 do 10 godina, učinjeno osam prijevremenih operacija, a sporni su kukovi zamijenjeni – istakla je J. Tadin. Dodala je i da svi pacijenti koji imaju ugrađene endoproteze kuka jednom godišnje moraju na kontrolu pa se onima koji imaju ASR-ove moraju obaviti dodatne pretrage kako bi se utvrdilo imaju li povišene vrijednosti kobalta i kroma u krvi.

Nije kancerogeno

Iako su pacijenti kojima su ugrađene sporne endoproteze koje se ljušte prestrašeni, toksikolog prof. Franjo Plavšić iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju kaže da nema razloga za strah od obolijevanja od raka.

– Iako je riječ o taloženju kroma, on nije u svom kancerogenom krom šest obliku, a čestice kobalta eventualno mogu prodirući blago oštetiti tkivo – poručio je i dodao da bi svakom pacijentu preporučio liječnički pregled. A da se ovakve situacije ne bi ponavljale, ministar zdravlja poručuje da je već "izdao nalog" HZZO-u da se uz listu lijekova napravi i lista medicinskih proizvoda. To će, tvrdi, i "prisiliti" bolnice da nabavljaju materijale prema smjernicama.

– Smjernice određuje struka, a nabava treba biti centralizirana, čime bi se osigurala ne samo kvaliteta nabavljenog materijala nego i niža nabavna cijena – istakao je.

Komentara 5

Avatar patkovic
patkovic
10:00 01.02.2012.

to teškima stavljat je bacanje love jer se pokida ko i prirodni od opterećenja, neka leže

VF
vferari
10:35 01.02.2012.

Sve je to biznis na račun bjednika,za koji dan ćemo pročitati kako je izmišljena najbolja zamjena za metalni kuk,kada bi lječnivi znali što uzrokuje karcinom onda bi ga znali i izlječiti,a možda i znaju ali neće jer bi nestali ogromni profiti miljarde dolara faraceutskih tvrtki.Sve ostalo je zamagljivanje naivnih.

DO
doktorica
11:07 01.02.2012.

pa zar su Hrvati nesposobni sami proizvoditi umjetne proteze?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije